LONDON PODGREVA TENZIJE OKO UKRAJINE: Šalju stotine vojnika u region

P. Z. S. / Sputnjik internacional

21. 01. 2022. u 18:30

LONDON razmatra mogućnost slanja više stotina vojnika u zemlje saveznice koje su u susedstvu Ukrajine kao „prepreku za odvraćanje“ Rusije, čime bi se pojačao doprinos Velike Britanije operacijama NATO-a u regionu, objavio je u petak Tajms (The Times), pozivajući se na izvore iz odbrane.

ЛОНДОН ПОДГРЕВА ТЕНЗИЈЕ ОКО УКРАЈИНЕ: Шаљу стотине војника у регион

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd


Članice alijanse su navodno održale razgovore na visokom nivou o jačanju svog vojnog prisustva u baltičkim državama i Poljskoj, odmah nakon što je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus upozorila ruskog predsednika Vladimira Putina da „odstupi od Ukrajine pre nego što napravi ogromnu stratešku grešku“, kako se navodi bi Tajms.

Trenutno, Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi borbenu grupu NATO-a od 1.200 vojnika u Estoniji, gde ima tenkove, oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i obaveštajna sredstva, navode mediji. Poljska takođe ugošćuje 140 britanskih vojnika u okviru misije NATO-a.

Na pitanje o vremenu razmeštanja o kojem se razgovaralo, izvor je za novine rekao: „Da je postojao saveznik iz NATO-a kome će ruske trupe zakucati na prag, onda bi one brzo bile tamo“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da Moskva ne daje povoda za izazivanje konfliktne situacije oko Ukrajine. Optužena od Zapada i Kijeva za „agresivne akcije“, Rusija je više puta odbacila optužbe i izjavila da nema nameru da izvrši invaziju na bilo koju zemlju.

Optužbe bi se, međutim, mogle smatrati izgovorom za raspoređivanje vojne opreme NATO-a u blizini ruskih granica, navodi Moskva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije