INVALID SA TONGE SPASAO SE PLIVAJUĆI 13 KILOMETARA: Drama penzionera usred cunamija

D. D. S.

20. 01. 2022. u 12:56

PENZIONISANI stolar, invalid Lisala Folau, koji jedva hoda, ispričao je Broadkom FM radiju kako je, spasavajući se od kataklizme koja je zahvatila pacifički arhipelag, plivao i plutao sa svog ostrva Atata preko dva druga nenaseljena ostrva, da bi na kraju stigao do glavnog ostrva Tongatapu, prešavši ukupno oko 13 kilometara. On je krečio kuću u subotu kada je, čuvši upozorenje o cunamiju, uz pomoć brata i bratanca pobegao iz kuće, bežeći od talasa koji su nadirali sa svih strana.

ИНВАЛИД СА ТОНГЕ СПАСАО СЕ ПЛИВАЈУЋИ 13 КИЛОМЕТАРА: Драма пензионера усред цунамија

Novosti

On i njegov nećak su se na kraju popeli na drvo, a njegov stariji brat je otrčao da potraži pomoć. Kada su se talasi primirili, Folau i bratanac su sišli sa drveta, ali je tada udario još veći talas i more ih je oko 19 časova po lokalnom vremenu odnelo.

- Bio je mrak i nismo mogli da se vidimo. Vrlo brzo više nisam mogao da čujem bratanca ali sam čuo sina kako me doziva - rekao je Folau, ali je odlučio da ne odgovori sinu, iz straha da će rizikovati život da bi ga spasio.

- Bio sam svestan težine situacije i mislio sam, ako dođe do najgoreg, biću tu samo ja. Odlučio je da se uhvati za deblo da bi, u slučaju da umre, njegova porodica mogla da ga pronađe i tako je otplutao istočno od ostrva Toketoke. Mahao je policijskom patrolnom čamcu, ali ga nisu videli, pa je pokušao da stigne do ostrva Poloa i stigao je oko 18 sati u nedelju.

- Mislio sam na bratanca koji je sa mnom završio u vodi, a sada sam ja preživeo - rekao je on i dodao da je odlučio da stigne do Sopua koji se nalazi na zapadnoj ivici glavnog grada Nuku'alofe, na glavnom ostrvu Tongatapu. Oko 21 sat Folau je stigao do Sopua gde ga je jedan vozač pokupio i odvezao kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)