VRHOVNI SUD BLOKIRAO BAJDENOVU UREDBU: Obavezna vakcinacija u velikim firmama više nije obavezna

Tanjug

14. 01. 2022. u 00:00

VRHOVNI sud Sjedinjenih Američkih Država blokirao je danas uredbu američkog predsednika Džozefa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji ili nedeljnom testiranju zaposlenih u velikim kompanija, ali je administraciji odobrio da sprovede odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.

ВРХОВНИ СУД БЛОКИРАО БАЈДЕНОВУ УРЕДБУ: Обавезна вакцинација у великим фирмама више није обавезна

Zgrada Vrhovnog suda / Foto AP

Ta odluka je doneta nakon što je sud prošlog petka saslušao argumente u postupku o privremenoj obaveznoj vakcinaciji koju su u novembru izdale dve savezne agencije sa ciljem da povećaju stopu vakcinacije u SAD i da radna mesta i zdravstvene ustanove učine bezbednijim, prenosi Rojters.

Vrhovni sud bio je podeljen u oba slučaja.

U prvom je protiv uredbe predsednika Bajdena glasalo šest konzervativnih sudija, a podržalo je troje liberalnih.

U drugom odluka je doneta sa pet glasova za i četiri protiv, pri čemu su se dve konzervativne sudije pridružile liberalnim.

Federalna agencija za bezbednost i zdravlje na radu ranije je usvojila pravilo prema kojem zaposleni u kompanijama sa najmanje 100 radnika moraju da budu vakcinisani ili nedeljno testirani na kovid-19.

To pravilo odnosi se na više od 80 miliona zaposlenih, a preduzeća širom SAD trebalo je da počnu da je primenjuju prošlog ponedeljka.

Protivnici odluke, koje predvodi država Ohajo, kao i pojedine poslovne grupe tražile su od sudija da je blokiraju nakon što je sud niže nadležnosti ukinuo zabranu u vezi sa tom odlukom.

Druga obavezujuća odluka podrazumevala je obaveznu vakcinaciju za oko 10,3 miliona zdravstvenih radnika u oko 76.000 ustanova, uključujući bolnice i domove za starije građane koji se finansiraju iz programa zdravstvenog osiguranja Mediker i Medikejd.

U nepravosnažnoj presudi Vrhovnog suda u vezi sa velikim kompanijama navodi se da pravilo Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ne predstavlja primenu regularnih federalnih ovlašćenja.

-Omogućiti Upravi da reguliše opasnosti i izazove u svakodnevnom životu, jer većina građana ima posao i suočava se sa istim rizicima, značajno bi proširila regulatorna ovlašćenja tog tela bez odobrenja Kongresa, navodi se u obrazloženju presude.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!