DŽONSONA RUŠI KORONA ŽURKA? Bura u britanskom parlamentu zbog premijera koji je kršio "zaključavanje"

D. SAVIĆ

13. 01. 2022. u 06:07

KOLIČINA gneva koja se juče izlila u britanskom parlamentu, ali i među stanovnicima Ostrva, bila je tolika da je premijer Boris Džonson, koji ne spada u političare koji vole da se izvinjavaju, uputio javno izvinjenje zbog prisustva okupljanju tokom karantina propisanog zbog kovida 19.

ЏОНСОНА РУШИ КОРОНА ЖУРКА? Бура у британском парламенту због премијера који је кршио закључавање

Boris Džonson, Foto AP

On je sunarodnicima, suočenim sa oštrim antiepidemijskim merama, priznao da je napravio grešku, pokušavajući istovremeno da stiša zahteve opozicije da podnese ostavku pozivom poslanicima da sačekaju rezultate zvanične istragu, pre nego što donesu zaključke.

Džonson je priznao da je prisustvovao okupljanju u bašti u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu maja 2020. godine, kada je na snazi bilo "zaključavanje" zbog pandemije kovida. Precizirao je da je bio na okupljanju u bašti kako bi zahvalio osoblju, ali da se 20 minuta kasnije vratio u kabinet.

Britanska TV mreža ITV je prethodno objavila mejl glavnog Džonsonovog sekretara Martina Rejnoldsa, koji je 20. maja 2020. godine, kada su pravila lokdauna u Engleskoj zabranjivala velika okupljanja i na otvorenom, pozvao 100 zaposlenih na "društveno distancirano piće u bašti na broju 10". U pozivu su ljudi pozvani da "ponesu svoje piće" i "iskoriste lepo vreme na najbolji način".

Ispred Parlamenta, Foto AP

Džonson je sada rekao da, kada je naknadno razmislio, trebalo sve da pošalje unutra i da nađe drugi način da zahvali osoblju. Dodao je da je, kada je otišao u baštu, verovao je da je u pitanju "radni događaj".

- Želim da se izvinim. Bilo je stvari koje nismo uradili kako treba i moram da preuzmem odgovornost - rekao je Džonson obraćajući se britanskom parlamentu.

Svoje "pokajanje" pojačao je izjavom da se neće mešati u nezavisnu istragu o događajima u Dauning stritu koju vodi viši državni službenik Sju Grej. No, tokom žestoke debate u donjem domu britanskog parlamenta, zamenik lidera laburista Angela Rajner je istakla da premijer "može da beži, ali da se ne može sakriti" od istrage, a lider ove partije Kir Starmer je upitao da li bi Džonson uradio "pristojnu stvar i podneo ostavku". I lider škotskih konzervativaca Daglas Ros je rekao da Džonson mora da podnese ostavku ako se utvrdi da je prekršio kovid pravila. Ključna je, međutim, reakcija torijevaca i pitanje da li će "kupiti" premijerovo izvinjenje.

VIŠESTRUKI PREKRŠAJI

ISTRAGA je pokrenuta zbog okupljanja "donesi svoje piće", ali i drugih skupova koji su se održavali u vladinim prostorijama tokom 2020. godine. To se odnosi i na tri skupa za koje se pretpostavlja da su oko Božića prošle godine, iako su mere za sprečavanje širenja virusa korona to zabranjivale, a među prisutnima je fotografija 15. decembra 2020. ovekovečila i Džonsona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati