KINA PRUŽA POMOĆ KAZAHSTANU: Vang poručuje da spoljne sile ne žele mir u tom regionu

Tanjug

10. 01. 2022. u 11:04

KINA je spremna da poveća saradnju sa Kazahstanom u oblasti “sprovođenja zakona i bezbednosti“ i da pomogne toj zemlji da se suprotstavi uplitanju “spoljnih sila“, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, posle nasilnih protesta u toj centralnoazijskoj zemlji.

КИНА ПРУЖА ПОМОЋ КАЗАХСТАНУ: Ванг поручује да спољне силе не желе мир у том региону

Foto: Jutjub/CNA

On je to rekao u telefonskom razgovoru sa kazahstanskim ministrom spoljnih poslova Mukhtarom Tliuberdijem, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija Rojters.

- Nedavna previranja u Kazahstanu pokazuju da je situacija u Centralnoj Aziji i dalje suočena sa teškim izazovima, i još jednom dokazuju da neke spoljne sile ne žele mir i spokoj u našem regionu - prenelo je ministarstvo reči Vanga.

Kina je spremna da se “zajedno suprotstavimo mešanju i infiltraciji bilo kakvih spoljnih sila“, poručio je Vang.

Kineski predsednik Si Đinping je u petak rekao predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu da se Kina odlučno suprotstavlja bilo kojoj sili koja destabilizuje Kazahstan, saopštila je kineska državna televizija.

U nekoliko kazahstanskih gradova, vladine zgrade su nakratko bile zarobljene i zapaljene prošle nedelje, pošto su prvobitni mirni protesti protiv povećanja cena goriva prerasli u nasilne.

Trupama je tada naređeno da pucaju kako bi ugušili pobunu širom zemlje.

Kazahstanske vlasti su za nasilje okrivile ekstremiste, uključujući islamističke militante, koji su kako tvrde vlasti, obučavani u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

REKORDNA ŽETVA U KINI: Peking najavljuje velike prinose na poljima