NOVI SOJ U MARSELJ VEROVATNO STIGAO IZ KAMERUNA: Svetska zdravstvena organizacija prati varijantu korone otkrivenu u Francuskoj

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

04. 01. 2022. u 21:23

U FRANCUSKOJ je otkriven novi soj virusa korona. Zasada nema ime i nosi samo oznaku B.1.640.2. Reč je o varijanti za koju se sumnja da je stigla iz Kameruna. Soj je otkriven u Mediteranskom bolničko-univerzitetskom infektivnom institutu u Marselju, čiji specijalisti su utvrdili da novi soj ima 46 mutacija u odnosu na početnu varijantu.

НОВИ СОЈ У МАРСЕЉ ВЕРОВАТНО СТИГАО ИЗ КАМЕРУНА: Светска здравствена организација прати варијанту короне откривену у Француској

Foto Tanjug-AP

Prvi slučajevi su otkriveni još krajem novembra, i bilo ih je, kako se ističe, ukupno 12. Nulti pacijent je stigao iz Kameruna, a žarište je bilo u mestu Forkalkije, na stotinak kilometara od Marselja. Zasada se ne zna da li je opasniji od poznatih sojeva i da li drugačije reaguje na raspoloživa cepiva.

Stručnjaci pozivaju na oprez u analizama, između ostalog i zbog toga što otkriće dolazi sa klinike kontroverznog doktora Didijea Raulta koga je ukorila Lekarska komora zbog toga što je promovisao hidroksihlorokin kao lek protiv kovida 19. Doktor Rault ovu novu varijantu već zove "soj IHU", što je francuska skraćenica "bolničko-univerzitetskog instituta".

Neki stručnjaci ističu da je novi soj derivat varijante B.1.640 koja je u septembru registrovana u Kongu i koja nije izazvala posebno zanimanje SZO, jer nije stigla ni do zaraznosti delte.

Ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Abdi Mahamud izjavio je u utorak da SZO od novembra pažljivo prati ovaj novi soj korone, kao i njegove dve podvarijante.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna