SREĆNA NOVA UZ – NOVE KAZNE: Italija pooštrava norme na svakom koraku, pravila i na skijaškim stazama

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

03. 01. 2022. u 18:37

POČETAK NOVE 2022. godine Italijani će zapamtiti po novim pravilima i pooštrenim kaznama nevezanim od epidemiološke slike i virusa korona.

СРЕЋНА НОВА УЗ – НОВЕ КАЗНЕ: Италија пооштрава норме на сваком кораку, правила и на скијашким стазама

Foto: Free Images Pixabay

Pooštrene su kazne za učesnike u saobraćaju, ponašanje po ulicama, trrgovinu na crno i utaju poreza, a uvedene su i nove kazne koje su stigle i na – skijališta.

Iako je manje skijaša na stazama u zimskim centrima, krajem prošle i početkom ove godine morao je da se obezbedi sneg onima koji su zbog toga i potrošili novac da bi uživali u zimskoj razonodi ili sportu „na belom“, pa je tako na italijanskim Alpima na skijaškim stazama sneg „padao i iz helikoptera“. Helikoteri su donosili tone veštačkog snega, velike snažne elise su ga prskale iznad staza za skijanje u periodima kada se temperatura spustila nešto ispod nule, a potom je bivao razvučen po stazama i presovan kako pravila skijanja zahtevaju.

I iznad 3.500 metara nadmorske visine temperature su na čuvenim skijaškim stazama čak i noću bile su iznad nule i tako će biti još nekoliko dana, a potom stiže ledeni period na planinama.

Osiguranje i test na alkohol na skijaškim stazama

Nova godina je skijašima donela i nova pravila. Italija nije htela da rizikuje bilo kakvu nevolju u pogledu bezbednosnih mera u skijaškoj sezon. Osim obavezne tzv. super zelene sanitarne karte (tri doze vakcine ili imunitet od preležanog virusa u kraćem periodu od četiri meseca), uvela je nekoliko neopozivih pravila: obavezno posedovanje osiguranja za nesreću koju izazove treće lice za sve skijaše, za mlađe od 18 godina zaštitne kacige i obavezan test na alkohol pre izlaska na stazu. Ko ne poseduje osiguranje, a izađe na stazu, kazne su od 100 do 150 evra.

Nova godina donela je Italiji nova pravila i u borbi protiv trgovine na crno i utaje poreza, pri kupovini predmeta bez obzira da li su namenjeni za poklon ili je reč o donaciji ne može se više kupiti od 1. januara ništa za gotovinu ako iznosi 1.000 ili više evra. Svaka suma iznad te mora imati, plaćanjem karticama, dokaz o protoku novca.

Foto AP

Nove kazne za sve učesnike u saobraćaju

A Italija će 14. januara osvanuti i sa novim kaznama za sve učesnike u saobraćaju. Biće kažnjen svako ko baci na putevima, ulicama, kroz prozor automobila ili kao pešak, opušak, bilo kakav predmet, otpadak, plastični predmet za jednokratnu upotrebu. Biće naplaćena kazna i ako se ustanovi da je na mestu gde je neko uzeo obrok ostavio plastične predmete koje je upotrebio za hranu.

BONUS VIDEO - Švajcarska pod snegom: Beli pokrivač na planinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna