FRANCUSKA DA NAPUSTI NATO: Melanšon iznenadio javnost - "Ne pristajem da nam Rusija bude neprijatelj!"

Novosti online

03. 01. 2022. u 16:04

ŽAN-Lik Melanšon, lider krajnje levičarske partije "Nepokorna Francuska" koji namerava da se ponovo kandiduje za predsednika Francuske, zatražio je da Francuska istupi iz NATO-a i bliže sarađuje sa Rusijom, što bi dovelo do deeskalacije u sferi međunarodnih odnosa.

ФРАНЦУСКА ДА НАПУСТИ НАТО: Меланшон изненадио јавност - Не пристајем да нам Русија буде непријатељ!

Foto: AP Photo/Francois Mori/Profimedia/Ilustracija

Na poslednjim predsedničkim izborima u Francuskoj Melanšon je osvojio više od 19 odsto glasova u prvom krugu. Ove godine on može po treći put da učestvuje u predsedničkoj trci.

- Ja sam za izlazak iz NATO-a. Potrebna nam je deeskalacija - napisao je Melanšon na Tviteru.

Odvojeno, govoreći na radiju Frans Inter, političar je rekao da bi napuštanje NATO-a omogućilo Francuskoj "da se ne meša" u "severnoameričke vojne avanture".

- Rusija je partner. Ne pristajem da od nje pravim neprijatelja. Ne pristajem da izdam reč datu ruskim liderima - kada im je rečeno da raspad Varšavskog pakta i sovjetskog bloka neće dovesti do toga da se NATO približi granicama Rusije... Prvi put u modernoj istoriji jedna imperija je propala bez razgovora o tome kako će rezultati biti raspoređeni - naglasio je on u intervjuu.

Melanšon je rekao i da je Rusija nakon ulaska zemalja bivšeg SSSR-a u NATO osetila "pretnju". Iz istog razloga on smatra da Ukrajina ne treba da se pridruži alijansi.

- Deeskalacija treba da postane osnova političkog kursa - rekao je Melanšon. On ističe i da se protivi "novom hladnom ratu".

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - NJegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DŽONSON SA ZELENSKIM: Ruska blokada Odese sprečava izvoz iz Ukrajine