PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV VLASTI U ISTANBULU: Erdogan nastavlja s napadima na Imamoglua

Tanjug

30. 12. 2021. u 18:13

TURSKI sud je prihvatio danas optužnicu protiv članova jednog verskog udruženja, u slučaju koji bi mogao da ima političke i pravne posledice po vlasti u Istanbulu koji se nalazi u rukama opozicije.

ПРОШИРЕНА ИСТРАГА ПРОТИВ ВЛАСТИ У ИСТАНБУЛУ: Ердоган наставља с нападима на Имамоглуа

Foto: Depositphotos

Suđenje protiv 23 osobe koje su deo asocijacije DIAYDER, što je skraćenica za "Udruženje za uzajamnu pomoć i solidarnost verskih učenjaka", počeće 18. februara, a zbog navodnih veza sa zabranjenim kurdskim militantima, prenosi agencija AP.

Devet optuženih je u istražnom pritvoru, a za neke se tvrdi da rade za opštinske vlasti Istanbula.

Odluka suda je usledila nakon istrage koju je juče otvorilo tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova protiv više stotina članova opštinskog osoblja zbog navodnih veza sa terorizmom.

Ovakva istraga bi, kako ocenjuje AP, mogla da postaviti temelj za novi napad na popularnog gradonačelnika Ekrema Imamoglua, koji se smatra mogućim izazivačem turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na izborima zakazanim za 2023. godinu.

Imamoglu iz Republikanske narodne partije došao je na vlast 2019. godine na ponovljenim izborima, nakon što je Erdoganova vladajuća partija osporavala njegovu pobedu, što je, kako navodi AP, zadalo ogroman udarac Erdoganu u najvažnijem gradu Turske.

Ova opoziciona stranka je nedavno uputila kritike na račun ekonomskih i političkih poteza vlade, pozivajući na prevremene izbore, dok Erdogan nastavlja svoju otvoreno neprijateljsku retoriku protiv njih.

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni