RUSIJA I AMERIKA "ZABORAVILE" EU: O bezbednosti Evrope da se pitaju Evropljani

D. Savić

30. 12. 2021. u 07:11

NAJAVA pregovora američkih i ruskih zvaničnika o bezbednosti i kontroli nuklearnog naoružanja 10. januara, a dva dana kasnije i Moskve sa NATO, razljutila je - Evropsku uniju.

РУСИЈА И АМЕРИКА ЗАБОРАВИЛЕ ЕУ: О безбедности Европе да се питају Европљани

Foto: Tanjug/AP

Frustriran što je Brisel "zaboravljen", visoki predstavnik EU za spoljne poslove Đozep Borelj ocenio je kao neprihvatljive uslove o bezbednosnim garancijama koje je predstavila Rusija, upozoriši istovremeno da se pregovori ne mogu odvijati bez učešća Unije. Iako je predviđeno da se Rusija i OEBS, koji uključuje SAD i njihove evropske saveznike, sastanu 13. januara, Borelj nije krio nezadovoljstvo zbog izostanka EU.

- Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama - kazao je Borelj za nemački list "Velt".

Istakao je pritom da ne mogu da pregovaraju samo dve države.

- Sada nije posleratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO. Ne bi trebalo da postoji "Jalta 2", a ako dođe do pregovora, onda bi to trebalo da bude "Helsinki 2" - smatra šef evropske diplomatije.

Očekuje se da će se razgovori Vašingtona i Moskve fokusirati na gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i zahteve Kremlja za prekid širenja NATO na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija. Ali Borelj širi krug tema.

- Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari - izjavio je, ističući pitanje poštovanja ljudskih prava u Rusiji.

Foto AP

- Teritorijalni integritet i pravo suverene države da sama odlučuje o pitanju saradnje sa drugim zemljama su principi o kojima se ne može pregovarati - zaključio je.

Istovremeno, Bela kuća je o izrazila nešto drugačiji stav.

- Kada sednemo da razgovaramo, Rusija može izneti svoje brige na sto, a mi ćemo svoju zabrinutost staviti na sto i sa aktivnostima Rusije. Biće oblasti u kojima možemo da napredujemo, i oblasti u kojima se nećemo slagati. To je diplomatija - zaključio je portparol Bele kuće.

KRITIKA "DIKTATA" MOSKVE

Borelju se posebno nije dopalo što je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora: "Pre toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobednici, oni kažu: 'Ovo su moji uslovi'. Zahtevanje bezbednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO na istok je ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima", tvrdi Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)