MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE I U NEMAČKOJ? Zbog blokiranja "Severnog toka 2" najveća ekonomija Evrope na udaru

Novosti online

28. 12. 2021. u 11:37

U SLUČAJU blokiranja projekta "Severni tok 2", Nemačka bi mogla da se suoči sa prekidima u snabdevanju električnom energijom zbog nedovoljnih isporuka gasa iz Rusije, piše nemački dnevnik "Handelsblat".

МОГУЋЕ РЕСТРИКЦИЈЕ СТРУЈЕ И У НЕМАЧКОЈ? Због блокирања Северног тока 2 највећа економија Европе на удару

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako navodi autor članka Jurgen Flauger, Nemačkoj je potrebno više gasa, između ostalog i iz Rusije. U suprotnom, Nemačka neće uspeti da sprovede energetsku tranziciju koja podrazumeva odustajanje od nuklearne energije i proizvodnje električne energije iz uglja.

- Nemačka će uspeti da izbegne nestanke struje samo u slučaju masovne gradnje novih gasnih elektrana – one će raditi čak i kada ne duva vetar ili ne sija sunce - smatra kolumnista.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju blokiranja gasovoda "Severni tok 2" Moskva će početi da traži tržišta u Aziji, što Nemačkoj nije u interesu.

- Berlin bi trebalo da učini sve što je moguće kako se sporovi oko "Severnog toka 2" ne bi zaoštrili - uveren je kolumnista.

Takođe podseća da je Rusija ispunjavala svoje obaveze prema kupcima gasa na Zapadu čak i tokom Hladnog rata dok je bila u sastavu Sovjetskog Saveza.

Gasovod "Severni tok 2" polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije "Nord strim 2 AG" kao nezavisnog operatora gasovoda.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Tamara Bakić - Manekenka koja je obeležila jednu eru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna