ZA FIJONA NEMA ZIME: Lako do novog posla uz Putinovo prijateljstvo

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

27. 12. 2021. u 23:11

VEST da je bivši francuski premijer Fransoa Fijon, koji je na toj funkciji bio od 2007. do 2012. godine, postao član Upravnog odbora ruskog petrohemijskog giganta "Sibur" uzburkala je strasti u Francuskoj.

ЗА ФИЈОНА НЕМА ЗИМЕ: Лако до новог посла уз Путиново пријатељство

Foto Tanjug/AP

Jer, sve se dogodilo u trenutku kada su odnosi između Moskve i Zapada vrlo zategnuti, a snabdevanje gasom iz pravca Rusije od ključnog značaja za zapadni deo kontinenta.

Moćna petrohemijska grupacija sa sedištem u Moskvi je povodom ovog angažovanja između ostalog stavila do znanja da Fijon ima "jedinstvenu stručnost i veliko iskustvo u upravljanju, ekonomiji i komercijalnom procesu". Fijon je inače bio premijer za vreme Sarkozijevog mandata.

Fijon je prošlog leta već ušao u jedan upravni odbor. Reč je, opet, o ruskoj državnoj naftnoj kompaniji "Zarubežnjeft". U Francuskoj sada ističu da je sticanje statusa nezavisnog administratora u privatnoj firmi "Sibur" stepenik više u njegovom angažmanu u Rusiji.

Ovdašnji mediji istovremeno citiraju Fijonovo okruženje da je njegova nominacija "plus za francuski uticaj u Rusiji". Moskvi takođe veoma mnogo znače ovakve ličnosti u kontaktu sa Zapadom.

Fransoa Fijon nije jedini. Tako se, između ostalih, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder angažovao u "Gaspromu" još 2005. Za predsednika Upravnog odbora "Rosnjefta" naslednik Helmuta Kola i prethodnik Angele Merkel izabran je 2017. Nekadašnja austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl (od 2017. do 2019) postala je član Upravnog odbora iste kompanije u junu prošle godine.

Za sve troje se ističe da su veliki prijatelji ruskog predsednika Putina, a mediji ne zaboravljaju da istaknu i da je Putin bio gost na venčanju Knajselove 2018, s kojom je odigrao i valcer. Što se Fijona tiče, on je s Putinom prisne prijateljske odnose izgradio dok su obojica obavljala funkcije premijera, otprilike u isto vreme, kada je Putin, od 2008. do 2012, u pauzi između predsedničkih mandata, bio na čelu ruske vlade. Kažu da se od tada redovno viđaju, a da je Fijon ove godine više puta bio u Moskvi.

ČEKA PRESUDU

SVE se događa u trenutku dok Fijon čeka na presudu povodom žalbe na kaznu od pet godina zatvora, od čega tri uslovno, izrečene 2020. godine, zbog fiktivnog zapošljavanja svoje supruge. Afera o fiktivnom zapošljavanju izbila je za vreme prethodne predsedničke kampanje, što je Fijona tada isključilo iz trke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)