AMERIČKI PROFESOR PRIZNAO: Prihvatimo da je Rusija supersila - tajna "meke sile" Moskve

Novosti online

27. 12. 2021. u 10:26

TRIDESET godina nakon raspada SSSR Rusija se i dalje doživljava kao „neostvarena država“. Međutim, realnost se značajno razlikuje od lažnih predstava zapadnih država, napisao je profesor koledža Makalister Endrju Latam u magazinu „Hil“.

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ПРИЗНАО: Прихватимо да је Русија суперсила - тајна меке силе Москве

Foto: EPA

Prema rečima autora, ona je odavno prestala da bude „geopolitička kanta za smeće“, za koju su je držali u postsovjetskoj epohi, a na međunarodnoj areni „igra daleko od epizodne uloge“.

- Rusija definitivno zaslužuje status velike sile – države koja poseduje snažne instrumente nacionalne moći i želju da pomoću njih utiče na svetsku politiku - objasnio je profesor.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nije samo izvršila radikalnu modernizaciju nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, već je postigla uspehe u razvoju „meke sile“, napravivši ogroman arsenal instrumenata za stvaranje imidža dobronamerne države i privlačenja političke podrške.

U pitanju su ruski mediji, kulturni centri, Ruska pravoslavna crkva i univerziteti, naglasio je ekspert.

Moskva koristi „meku moć“ i kroz humanitarnu pomoć, otpisivanje dugova i osiguranja bezbednosti preko međunarodnih organizacija, na primer, ODKB.

- Ka kraju, Rusija aktivno promoviše ideju postojanja održivih alternativa degenerišućoj zapadnoj demokratiji - obratio je pažnju Latam.

Dakle, svaka američka strategija treba da uzme u obzir snagu Rusije i tek nakon prihvatanja ove činjenice SAD će moći da naprave korak ka strateškoj jasnosti, zaključio je autor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)