POLITIKA VAŠINGTONA PREMA RUSIJI: I diplomatija i obuzdavanje

Novosti online

21. 12. 2021. u 23:54

SAD se bave istovremeno i diplomatijom i obuzdavanjem prema Rusiji i spremne su da oštro odgovore na postupke Moskve koje Vašington smatra agresivnim, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

ПОЛИТИКА ВАШИНГТОНА ПРЕМА РУСИЈИ: И дипломатија и обуздавање

Foto Tanjug/AP

-Predsednik SAD Džo Bajden je tokom svog prvog sastanka sa predsednikom Rusije (Vladimirom Putinom) u Ženevi pre nekoliko meseci rekao predsedniku Putinu da odlučno dajemo prednost stabilnijim i predvidljivijim odnosima između Rusije i SAD, ali ako Rusija nastavi sa nepromišljenim ili agresivnim akcijama mi ćemo odlučno odgovoriti, rekao je Blinken, komentarišući situaciju sa vestima o „napadu“ koji Rusija navodno planira da izvede na Ukrajinu.

Kako je dodao, američke vlasti su spremne da iskoriste različite kanale za pregovore o bezbednosti, uključujući dijalog o strateškoj stabilnosti sa Rusijom. Vašington računa da će pregovori sa Moskvom o bezbednosti početi uskoro posle Nove godine.

Blinken je dodao da se zasad ne planira novi sastanak predsednika Rusije i SAD.

Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila optužbe Zapada i Ukrajine o „agresivnom ponašanju“, ističući da nikoga ne ugrožava i da ne namerava da bilo koga napada. U Moskvi je takođe naglašeno da se izjave o „ruskoj agresiji“ koriste kao opravdanje za razmeštanje dodatne vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)