MOSKVA SPREMA NOVE HIPERZVUČNE SISTEME: Dok Amerika pravi "protivotrov" ruskom "Avangardu"

Novosti online

17. 12. 2021. u 07:45

RUSIJA pravi nove hiperzvučne strateške sisteme koji će zameniti "Avangard" kada SAD za njega nađe "protivotrov", saopštio je televiziji "Zvezda" komandant Strateških raketnih snaga Rusije general-pukovnik Sergej Karakajev.

МОСКВА СПРЕМА НОВЕ ХИПЕРЗВУЧНЕ СИСТЕМЕ: Док Америка прави противотров руском Авангарду

Foto: Printscreen

Kako je naveo general, kompleksi "Avangard" sa hiperzvučnim blokovima ojačali su rusku vojsku. U međuvremenu, naglasio je general, SAD rade kako na sopstvenom hiperzvučnom oružju, tako i na neutralizaciji ruskih kompleksa te vrste.

- To treba da shvatimo i nastavimo rad na hiperzvučnom oružju. Do trenutka kad oni pronađu protivotrov, mi treba da pronađemo drugo rešenje. I sada radimo na tome. Postoje skice. Mislim da taj zadatak možemo rešiti - naglasio je Karakajev.

"Sarmat" stiže naredne nedelje

Prvi puk kompleksa "Sarmat" biće predat vojsci do kraja 2022. godine, saopštio je general.

- Zadatak je da do kraja 2022. godine prva divizija "Sarmata" bude isporučena u Užur. Mislim da će taj zadatak biti realizovan - rekao je on.

Prema rečima komandanta, u Užurskoj raketnoj diviziji (Krasnojarski kraj) u toku je priprema infrastrukture za ovaj sistem.

Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama koje se nalaze na borbenoj dužnosti ili su u stanju visoke pripravnosti. U Oružanim snagama Rusije nalaze se avionski sistem "Kinžal" sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa "Cirkon" je na državnim ispitivanjima, a takođe postoje i strateške rakete sa hipersoničnim blokom "Avangard". "Avangard" je u stanju da ispali raketu koja leti brzinom 27 puta većom od brzine zvuka, što je oko 33.000 kilometara na sat.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Raketirani Zaporožje i Odesa; Više mrtvih u velikom napadu ukrajinskih dronova