RUSKA RAKETA DEVET PUTA BRŽA OD ZVUKA: Neprijateljski nosači aviona nemaju gde da se sakriju

P. Z. S. /rt.com

21. 12. 2021. u 17:35

NOVA ruska hipersonična raketa, sposobna da leti kroz vazduh devet puta većom brzinom od zvuka, završila je svoje testiranje i uskoro će početi da silazi sa proizvodnih traka, saopštio je ministar odbrane zemlje.

РУСКА РАКЕТА ДЕВЕТ ПУТА БРЖА ОД ЗВУКА: Непријатељски носачи авиона немају где да се сакрију

Foto: Printskrin

Govoreći na sastanku najviših vojnih zvaničnika u utorak, Sergej Šojgu je rekao da se ispitivanja rakete Cirkon sada završavaju i da će početi da se isporučuju vojsci 2022. On je izvestio da će zemlja uložiti 258 milijardi rubalja (3,5 milijardi dolara) u nadogradnju svog arsenala u narednim godinama.

-Do 2026. godine broj nosača visokopreciznog i dalekometnog naoružanja će porasti za 30 odsto, a snabdevanje krstarećim raketama različitih tipova će se udvostručiti, objasnio je ministar. On je dodao da će 2022. godine na borbenom dežurstvu biti 21 lanser opremljen interkontinentalnim raketama.


Rusija objavila uspešno testiranje hipersonične rakete


Hipersonična krstareća raketa Cirkon je dizajnirana da obezbedi superiornost na moru i može da dostigne brzinu od Mah-9 – devet puta veću od brzine zvuka, ili oko 10.000 kilometara na sat. Zvaničnici ruske mornarice rekli su da će projektil pomoći da gađaju neprijateljske grupe nosača aviona sa velikog dometa, a da ne bude presretnuta.

Brzina rakete, u kombinaciji sa smanjenim radarskim presekom, teoretski će joj omogućiti da stigne do ciljanih nosača aviona bez šanse za odbranu ili odmazdu. Takođe je predviđeno da bude u stanju da presretne neprijateljske nadzvučne rakete.

Zvaničnici su u novembru objavili najnovije u nizu uspešnih testova Cirkona, kada je ratni brod Admiral Gorškov stacioniran u Belom moru uspešno pogodio pomorski cilj na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Ranije tog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da se testovi odvijaju dobro i da će oružje biti isporučeno mornarici 2022. -Sada je posebno važno razviti i primeniti tehnologije neophodne za stvaranje novih hipersoničnih sistema naoružanja, laseri velike snage i robotski sistemi koji će moći efikasno da se suprotstave potencijalnim vojnim pretnjama, što znači da će dodatno ojačati bezbednost naše zemlje, rekao je on u televizijskim izjavama.

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja - Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGUBNE TEŽNJE: DŽonson tera Putina sa Balkana