STRUJA SKUPLJA I ZA 20 ODSTO U POLJSKOJ: Haos zbog rasta cena energenata

Novosti online

16. 12. 2021. u 16:40

POLjACI će u petak doživeti ozbiljan šok kada regulator energije otkrije koliko će platiti za gas i struju sledeće godine, piše Bloomberg. Nadzorni organ bi mogao da poveća cene gasa za grejanje čak 40 odsto, a račune za struju za 20 odsto, preneo je Radiozet.pl.

СТРУЈА СКУПЉА И ЗА 20 ОДСТО У ПОЉСКОЈ: Хаос због раста цена енергената

Foto Z. Jovanović

Rast potrošačkih cena razbesneo je javnost, a pokrenut je pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je ovim povodom da određena odgovornost leži na Evrospkoj uniji i njenom nastojanju ka čistijim izvorima energije.

Podsetimo, i u drugim zemljama Evrope vlada haos na tržištu po pitanju cena energenata.

Kapacitet skladišta prirodnog gasa u Nemačkoj pao je ispod 60 odsto prvi put u poslednjih nekoliko godina, što znači da je dostigao istorijski minimum, a što je potvrdio i Sebastijan Bleške, izvršni direktor nemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa INES.

Električna energija u Nemačkoj za narednu godinu skočila je za više od 10% posto je EDF ove nedelje trebalo da zatvori dva reaktora u svojoj nuklearnoj elektrani "Chooz" i produži zastoje dve jedinice na lokaciji "Civauk" do proleća nakon dogovora da se sigurnosni regulator zameni neispravne cevi. Gašenja će učiniti tržište još nervoznijim, jer su temperature postavljene da padnu daleko ispod proseka za veći deo kontinenta. Prema Blumbergovom modelu, najveća potražnja samo u Francuskoj skočiće 7 odsto na iznad 80 gigavata sledeće nedelje.

- Tržište je već veoma nestabilno i izuzetno osetljivo, a tajming ovih informacija nije mogao biti lošiji za učesnike na tržištu koji se nadaju padu cena električne energije - rekao je Bo Palmgren, glavni operativni direktor u "MFT Energy", trgovačkoj kompaniji Arus, Danska.

I domaćinstva u Velikoj Britaniji bi mogla da se suoče sa povećanjem računa za energiju svaka tri meseca u skladu sa predlozima za reviziju gornje granice cena.

Da su cene gasa "podivljale" govori i činjenica da su Gaspromovi prihodi od izvoza gasa su se više nego udvostručili od janara do kraja oktobra 2021. u odnosu na isti period prošle godine, i iznosili su 39,58 milijardi dolara, prema podacima ruske Federalne uprave carina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)