RUSKA PODMORNICA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE: Rusija jača podvodnu flotu hipersoničnim raketama

Novosti online

14. 12. 2021. u 17:51

NUKLEARNA podmornica projekta 949A (šifra „Antej“) „Čeljabinsk“ biće transformisana u nosač krstarećih raketa „Oniks“ i „Cirkon“ po projektu 949AM, saopštio je Sputnjiku izvor iz sektora brodogradnje.

РУСКА ПОДМОРНИЦА ДОБИЈА МОЋНО ОРУЖЈЕ:  Русија јача подводну флоту хиперсоничним ракетама

Foto: Printskrin

Takođe je saopšteno kada će ruska vojska dobiti najnovije helikoptere Ka-52M.

-Preliminarni rok početka aktivne faze glavnih etapa remonta i modernizacije 'Čeljabinska' je 2022. godina, odmah nakon završetka radova na (nuklearnoj podmornici) K-132 'Irkutsk'. Tokom modernizacije na dalekoistočnom brodogradilištu 'Zvezda' podmornica će biti opremljena univerzalnim lanserima za lansiranje raketa 'Oniks' i 'Cirkon'. NJen borbeni potencijal će se višestruko povećati, rekao je naš izvor.

Kako je dodao, bilo je planirano da se radovi na „Čeljabinsku“ ranije započnu, ali su odloženi zbog nedovoljno finansijskih sredstava.

Podmornica „Čeljabinsk“ počela je da se pravi 1987. godine prema projektu 949A, a porinuta je na vodu 1990. godine. Deo je Tihookeanske flote.

Isporuka najnovijih helikoptera Ka-52M

Kako je saopštio izvor Sputnjika iz vojnog industrijskog kompleksa, isporuka najnovijih borbenih helikoptera Ka-52M ruskoj vojsci odvijaće se paralelno sa testiranjima čiji je završetak planiran naredne godine.

Foto: EPA

-Očekuje se da će 2022. godine helikopter dobiti oznaku 'O1' što znači kraj testiranja. Dakle, proces je paralelan, istovremeno će se odvijati i testiranje i isporuke, precizirao je naš sagovornik.

On je podsetio da su do sad dva helikoptera isporučena Ministarstvu odbrane, te da se testiraju.

-Testiranja se uspešno odvijaju, navodi izvor.

Na izložbi naoružanja „Armija 2021“ holding „Helikopteri Rusije“ i Ministarstvo odbrane Rusije potpisali su sporazum o nabavci 30 helikoptera Ka-52M.

Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu sa hipersoničnim raketama u visokom stepenu borbene gotovosti. Oružane snage Rusije imaju avionske sisteme „Kinžal“ sa hipersoničnom raketom, hipersonična raketa „Cirkon“ je na državnim ispitivanjima, a u službi su i strateške rakete sa hipersoničnim blokom „Avangard“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara