USKORO POLEĆE Tu-160M: Potpuno modernizovan „Beli labud“

Novosti online

12. 12. 2021. u 12:15

TESTIRANjA i prvi let modernizovanog strateškog raketnog bombardera Tu-160M, koji je napravljen od nule, planirana su za početak naredne godine.

УСКОРО ПОЛЕЋЕ Ту-160М: Потпуно модернизован „Бели лабуд“

Foto: EPA

Moguće je da će avion dobiti i novi motor NK-32.

-Prvi let novog Tu-160 je planiran, nadam se, početkom sledeće godine. Bilo bi lepo kada bi poleteo sa novim motorom NK-32, saopštio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov tokom posete kompaniji „Permski motori“.

Prema njegovim rečima, to je prvi Tu-160 koji će praktično biti u potpunosti napravljen od novih elemenata.

Ranije je ruskim medijima saopšteno da će Tu-160M prvi put poleteti u decembru 2021. godine sa piste Kazanjske vazduhoplovne fabrike „Gorbunov“ koja pripada kompaniji „Tupoljev“.

Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila. Proizveden je u fabrici „Tupoljev“ krajem 1970-ih godina. On može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Domet tih raketa je do 3.500 kilometara, što znači da avion ne mora da ulazi u zonu delovanja protivvazduhoplovne odbrane da bi izveo udar. U Rusiji se Tu-160 zbog svoje gracioznosti naziva „Beli labud“, a prema NATO kodifikaciji - „Blek džek“.

U januaru 2018. godine Ministarstvo odbrane Rusije i kompanija „Tupoljev“ potpisali su ugovor za isporuku prve partije Tu-160M koja previđa proizvodnju deset aviona od kojih svaki košta 206 miliona dolara i navelo da planira da naruči još 50 aviona ovog tipa.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!