OD 13. DECEMBRA: Beč najpre otvara radnje, pa tek onda gastronomiju

Tanjug

08. 12. 2021. u 09:09

VLASTI austrijske pokrajine i grada Beča odlučile su da i nakon okončanja lokdauna, od 13. decembra primenjuju restriktivne epidemiološke mere i samo obazrivo započnu otvaranje.

ОД 13. ДЕЦЕМБРА: Беч најпре отвара радње, па тек онда гастрономију

Foto: Tanjug

Prema odluci bečkih vlasti u glavnom gradu će 13. decembra najpre otvoriti sve radnje, dok će gastronomija i hotelijerstvo morati sačekati do 20. decembra.

Inače, austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je da će lokdaun, koji je uveden za celu Austriju, biti okončan kao što je planirano do 12. decembra, ali samo za vakcinisane i izlečene od kovida 19, dok će za nevakcinisane biti nastavljen.

On je najavio da će vlada doneti odluku o otvaranju radnji i gastronomije, kao i hotela, ali da svaka pokrajina može doneti svoje mere, što je učinio Beč.

Hotelijeri i gastronomi reagovali su ljutito na najave gradonačelnika Mihaela Ludviga, i poručuju da ne razumeju što moraju čekati nedelju dana duže.

Posebno u Beču, gde postoji uzorna infrastruktura za PCR testiranje i najniža incidencija u Austriji, je apsurdno odlagati otvaranje hotela, smatra predsednica Udruženja hotelijera Austrije Mihaela Rajterer.

Od 13. decembra, samo za vakcinisane i izlečene, ponovo otvaraju prodavnice, uslužne delatnosti i kulturne institucije.

Od 13. decembra biće ponovo moguće kulturne manifestacije, odnosno skupovi sa više od 25 osoba.

Tako će ponovo otvoriti i božićne pijace, ali uz stroga pravila, a to znači da se punč može prodavati, ali ne i konzumirati za štandom, sve do otvaranja gastronomije, to jest 20. decembra.

Zasada je jedino neizvesno da li će se primenjivati takozvano "2G plus" pravilo, prema kojem je pored sertifikata o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19 potreban i negativan PCR test, ili "samo" 2G uz obavezne FFP2 maske.

U sportu, kako je najavio Ludvig, omogućiće se sport na otvorenom, a u zatvorenom prostoru samo oni sportovi bez kontakta.

Nedelju dana kasnije, 20. decembra, otvoriće se i gastronomija i hoteli, ali isto uz "2G" pravilo.

Za noćnu gastronomiju još nema najave otvaranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)