PUTIN SAOPŠTIO POTRESNE VESTI: Na granici Belorusije i Poljske svakog dana sahranjuju izbeglice

Novosti online

05. 12. 2021. u 18:25

NEMA migrantskih tokova iz Rusije u Evropu, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa šefom Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Frančeskom Rokom.

ПУТИН САОПШТИО ПОТРЕСНЕ ВЕСТИ: На граници Белорусије и Пољске сваког дана сахрањују избеглице

Foto: EPA

- Što se tiče migrantskih tokova, hvala Bogu, ne vidimo ih preko Rusije u pravcu Evrope. Iskreno, nadamo se da će tako i ostati - rekao je Putin putem video linka.

Treba depolitizovati situaciju sa migrantima na granici Belorusije i država EU, izjavio je predsednik Rusije.

- Što se tiče situacije na belorusko-poljskoj granici, tu se treba voditi principima i pravilima kojih se uvek pridržavao Crveni krst i Crveni polumesec - rekao je Putin.

- Treba depolitizovati situaciju. Ni u kojem slučaju je ne treba politizovati - naglasio je on.

Putin je istakao da je mnogo izbeglica poginulo na granici Poljske i Belorusije, naglasivši da ih tamo sahranjuju svakog dana. Putin je kritikovao poljske vlasti za primenu protiv migranata vodenih topova sa herbicidima i pesticidima pomešanim u vodi, što izaziva opekotine i druge teške posledice kod tih ljudi.

- Beloruske vlasti rade sve što zavisi od njih, između ostalog ubeđuju ljude da se dobrovoljno vrate kući, pre svega u Irak - dodao je on.

Putin je saopštio da se trenutno na belorusko-poljskoj granici nalazi oko 5.000 migranata, istakavši da je preko Italije stiglo 54.000 izbeglica.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)