"KOLOR FILM" USTALASAO NEMCE: I nekadašnja pank ikona Nina Hagen iznenađena

I. STANOJEVIĆ

03. 12. 2021. u 22:41

JAVNOST u Nemačkoj, ali i van granica, ne krije iznenađenje izborom pesama odlazeće kancelarke Angele Merkel za oproštajno veče, kojim je nacija, u četvrtak, ispratila svoju "muti" sa najviše državne funkcije.

КОЛОР ФИЛМ УСТАЛАСАО НЕМЦЕ: И некадашња панк икона Нина Хаген изненађена

Foto: EPA

Buru je podigla numera pank ikone Nine Hagen iz 1974. godine "Zaboravio si kolor film", a i sama pevačica, koju je ta pesma proslavila, izrazila je ogromno zaprepašćenje.

Hagenova je na "Fejsbuku" napisala da je "šokirana, kao što su to i svi muzički umetnici u Nemačkoj". Brojni mediji podsetili su da je i izvođačica ove numere, tokom decenija, izbegavala da je stavlja na svoj repertoar, budući da je pisac teksta bio krivično gonjen i osuđen za delikte u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj.

Osim toga, dve godine pre nego što je Hagenova lansirana u svetsku orbitu, između ostalih i ovom numerom, Merkelova i ona učestvovale su zajedno u jednoj TV emisiji.

Kancelarka je tada bila ministar za žene i omladinu, a tok-šou se bavio predlogom legalizacije mekih droga. Hagenova se sporečkala sa učesnicom debate koja je sedela pored Merkelove i u jednom trenutku iznervirana povikala: "Draću se na vas koliko god hoću!"

Nina Hagen, Foto Arhiva

Sledeća rečenica, mada je neka vrsta uzrečice u nemačkom jeziku, učinila je da ne bude sasvim izvesno kome se Nina obratila, Merkelovoj, ili ženi do nje. Uzviknula je, naime, "O tome se radi, moja draga majko!" i demonstrativno napustila studio, usred prenosa uživo. Ostalo je nedorečeno kome je to zapravo rekla, s obzirom na to da Nemci Merkelovu zovu "muti".

Tamošnji mediji ističu da je ostalo bez odgovora i pitanje šta je Merkelova ovom pesmom htela da poruči. Da li je u pitanju samo nostalgija, jer naslov govori o crno-belom filmu u foto-aparatu, zbog kog "niko neće znati kako nam je lepo bilo", ili je prisutna i poruka budućim generacijama? Najverovatnije, i jedno i drugo. Mladost Merkelove u nekadašnjem NDR-u, ali i 16 godina kancelarovanja svim Nemcima. Tu je i upozorenje da je još prisutan jaz između "istočnjaka" i "zapadnjaka" i svojevrsni apel onima koji dolaze da učine sve što mogu da se on "zatrpa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!