RAZOČARENJE U SAD: Zvanični podaci o zapošljavanju u novembru slabiji od očekivanih

Tanjug

03. 12. 2021. u 17:41

PREMA zvaničnim podacima Ministarstva rada SAD, objavljenim danas, američka privreda je u novembru otvorila mnogo manje novih radnih mesta nego što se očekivalo, što je znak da je zapošljavanje počelo da usporava i pre pojave novog Omikron soja kovida koji preti ekonomskom oporavku.

РАЗОЧАРЕЊЕ У САД: Званични подаци о запошљавању у новембру слабији од очекиваних

Foto: Depositphotos

Broj novootvorenih radnih mesta u nepoljoprivrednom sektoru iznosio je samo 210.000 u novembru, mada je stopa nezaposlenosti znatno pala sa 4,6 na 4,2 posto, dok je stopa učešća radne snage porasla u posmatranom mesecu na 61,8 procenata, na najviši nivo od marta 2020, prenosi CNBC.

Kompanija Dau Džons je predviđala 573.000 novih radnih mesta u novembru i stopu nezaposlenosti od 4,5 posto, u zemlji koju hronično pritiska nedostatak radne snage.

Sveobuhvatnija mera nezaposlenosti, koja uključuje i radnike koji aktivno ne traže posao i one koji rade sa skraćenim radnim vremenom iz ekonomskih razloga, pala je još viš, na 7,8 odsto sa 8,3 procenata.

Anketa sprovedena među domaćinstvima dala je optimističniju sliku zapošljavanja, ukazujući na veći broj radnika povratnika na posao i broj otvorenih radnih mesta od 594.000 u novembru.

Takođe, podaci američke agencije ADP za obradu platnih lista kompanija, objavljeni u sredu, prema kojima su američki poslodavci u novembru otvorili 534.000 novih radbih mesta, drastično odstupaju od zvannične statistike.

Prema podacima Ministarstva rada, kompanije u sektoru razonode i ugostiteljstva, uključujući barove, restorane, hotele i slične poslove, povećali su broj radnih mesta za samo 23.000 u novembru.

Mada je u ovom sektoru vraćeno skoro sedam miliona radnih mesta izgubljenih tokom "vihora" pandemije, ta bojka je i dalje za oko 1,3 miliona ispod nivoa iz februara 2020, pri čemu je stopa nezaposlenosti u toj industriji ostala na 7,5 odsto.

Uprkos razočaranju, učesnici na berzi su uglavnom ignorisali podatke Ministarstva rada, a cene akcija su na otvaranju Vol Strita bile u usponu.

Sektori koji je zabeležili najveće zapošljavanje u novembru su profesionalne i poslovne usluge (90.000), transport i skladištenje (50.000) i građevinarstvo (31.000).

Uprkos približavanju sezone prazničnih kupovina, maloprodaja je zabeležila pad broja radnih mesta za 20.000, dok je država otvorila ukupno 10.000 radnih mesta.

Zarade zaposle nih u SAD su porasle na mesečnom nivou za 0,26 posto u novembru i za 4,8 procenata u odnosu na godinu dana ranije. Obe pokazatelja su ispod prognoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)