ŠEF CIA UPOZORAVA RUSIJU: Ako ste umešani u „Havanski sindrom“...

P. Z. S. / Sputnjik internacional

25. 11. 2021. u 17:48

DIREKTOR Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns upozorio je Rusiju na posledice ako je ta zemlja povezana sa pretpostavljenim akustičnim napadima koji se nazivaju „Havanski sindrom“, piše Vašington post pozivajući se na američke zvaničnike upoznate sa materijom.

ШЕФ ЦИА УПОЗОРАВА РУСИЈУ: Ако сте умешани у „Хавански синдром“...

Vilijam Berns / Foto Tanjug-AP


Berns je tu poruku preneo tokom svoje nedavne posete Moskvi, gde je o tom pitanju razgovarao sa visokim zvaničnicima ruskih obaveštajnih agencija, navodi se u izveštaju objavljenom u sredu.

Direktor CIA je upozorio ruske zvaničnike da bi nanošenje štete američkom diplomatskom osoblju i članovima njihovih porodica prevazišlo granice normalnog ponašanja, navodi se u izveštaju.

Upozorenje ne znači da Vašington optužuje Moskvu za te zlonamerne aktivnosti, ali činjenica da je Berns dostavio takvu poruku pokazuje da CIA izražava zabrinutost zbog moguće umešanosti Kremlja, dodaje se u izveštaju.

Moskva je više puta pobijala navode o bilo kakvoj umešanosti u pretpostavljene incidente sa akustičnim napadima.

NAUKA Dokument obaveštajnih stručnjaka, Foto Arhiva

Američkim diplomatama je prvi put dijagnostikovan Havanski sindrom na Kubi 2016. godine, a zatim u Kini 2018. Diplomate su rekle da su iskusile prodorne zvukove koji su izazvali dugoročne zdravstvene posledice. Američke diplomate u Rusiji, Tadžikistanu, Austriji i u nekoliko afričkih zemalja takođe su prijavile simptome Havanskog sindroma, uključujući mučninu i vrtoglavicu.

Američka vlada je prvobitno okrivila Rusiju za navodne akustične napade, ali je Moskva te optužbe odbacila kao neosnovane i apsurdne. Berns je u julu rekao da je Rusija možda odgovorna za incidente, ali je dodao da američka vlada nema dokaze da donese konačnu odluku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo