VAKCINIŠU DECU OD PET GODINA: U Beču od danas imunizacija najmlađih protiv virusa korona

I.S.

15. 11. 2021. u 11:55

U BEČU je danas, na osnovu odluke gradskih vlasti, počela vakcinacija dece od pet godina protiv virusa korona, iako Evropska agencija za lekove još nije odobrila vakcinu za uzrast od pet do 11 godina.

ВАКЦИНИШУ ДЕЦУ ОД ПЕТ ГОДИНА: У Бечу од данас имунизација најмлађих против вируса корона

Foto: Profimedia

Prijava za vakcinaciju pokrenuta je u subotu i do sada je prijavljeno 9.200 dece. Vakcinacija dece se sprovodi na najvećem punktu za vakcinaciju, u "Austria Center Vienna" od 7 do 10 i od 15 do 19.45 sati.

Dnevno će, u prvoj fazi, kako su najavile bečke vlasti, biti vakcinisano oko 200 dece, a pre davanja vakcine pedijatri će razgovarati sa roditeljima i decom. Deci se daje manja količina vakcine Biontek/Fajzer, a o dozi odlučuje lekar, i ona zavisi od zdravstvenog stanja i telesne težine deteta.

Nakon pilot faze akcija vakcinacije dece biće proširena, najavljuju bečke vlasti. Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig saopštio je da su svi aktuelno raspoloživi termini za vakcinaciju dece popunjeni. Ukazao je da će uskoro biti ponuđeni novi termini.

U ostalim austrijskim pokrajinama nije počela vakcinacija za decu ispod 12 godina, jer se čeka odobrenje Evropske agencije za lekove, jedino je Beč odlučio da tu mogućnost ponudi pre odobrenja zbog velikog interesovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije