SILOVANJE POSLE ODLASKA MAKRONA: Skandal u Jelisejskoj palati, na zabavi oficira obljubljena žena vojnik

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

13. 11. 2021. u 21:29

DO sada neviđeni skandal dogodio se u kompleksu francuske predsedničke palate: silovana je žena vojnik! Kriminalni akt se dogodio letos, a afera je sada isplivala u javnost, kada je o tome prvi progovorio "Liberasion".

СИЛОВАЊЕ ПОСЛЕ ОДЛАСКА МАКРОНА: Скандал у Јелисејској палати, на забави официра обљубљена жена војник

Foto EPA

Sve se događalo tokom oproštaja troje zaposlenih u Jeliseju, na zabavi priređenoj tom prilikom. Oproštajna pića su uobičajena praksa u francuskim preduzećima, od čega izuzetak nije bila ni predsednička palata.

Odlazili su brigadni general Valeri Pic, pomoćnik šefa Generalštaba u palati koji je ovaj posao obavljao od 2017. godine i koji je promovisan u glavnog komandata francuskih snaga u Novoj Kaledoniji, jedan od njegovih pomoćnika, kao i još jedna osoba koja je ovde radila.

U Jelisejskoj palati zaposleno je oko 800 ljudi, a na službi je i 325 vojnika i žandarma, prema podacima od pre dve godine. Često se zato događa da neko promeni posao, ode, a da dođe neko novi. Tako su i oproštaji česti i uobičajeni. Ali, dugo nije bilo slavlja, zbog pandemije. Konačno, letos je došlo do popuštanja mera, pa su kolege odlučile da sebi daju oduška. Neki, očigledno, previše.

Tog 1. jula, pred zvanicama se na početku večeri u dvorištu Jelisejske palate pojavio i predsednik Emanuel Makron. Rekao je nekoliko reči, a zatim nazdravio sa okupljenima. Kada je oko 22 sata otišao, prenose mediji, situacija se raskravila.

Posebno je opušteno bilo kada se jedan deo učesnika zabave preselio u prostorije predsedničkog Generalštaba u ulici Jelisej gde se, ističe se, donose važne odluke za bezbednost zemlje.

Mlada vojnikinja, koja radi u ovom generalštabu, i koja je bila na oproštajnom piću, žali se da je silovao njen kolega, koji je takođe tu zaposlen. Odmah je otišla u nadležni policijski komesarijat u 8. pariskom arondismanu i prijavila šta se dogodilo.

Sud je, prema ovim informacijama, 12. jula pokrenuo preliminarnu istragu, ispitani su učesnici, a osumnjičeni je bio i u pritvoru, da bi posle dobio status "zaštićenog svedoka".

"Liberasion" prenosi da su im u Jelisejskoj palati rekli da "ne komentarišu sudske procese u toku", ali su dodali da su, čim su vlasti saznale šta se dogodilo, preduzete odgovarajuće mere, uključujući pružanje podrške vojakinji i prekomandu optuženog vojnog lica.

Pride, uz teške optužbe, navodi se i da su počinjeni prekršaji nepoštovanja distance povodom kovida, naročito kada se društvo preselilo u prostorije Generalštaba.

BENALA

AFERA sa silovanom vojnikinjom dolazi usred kampanje pred prestojeće predsedničke izbore, na kojima se Emanuel Makron još nije prijavio kao zvanični kandidat. To je druga velika afera, posle suđenja bezbednjaku Aleksandru Benali, zaduženom za misije pri predsedničkom kabinetu, koji je snimljen kako tuče učesnike manifestacija 1. maja pre tri godine u Parizu. Benala je početkom ovog meseca osuđen na godinu dana zatvora i dve godine uslovno, posle čega je podneo žalbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!