EMOTIVNO OBRAĆANJE BAJDENA: Veterani su kičma Amerike, naša sveta obaveza je da vodimo računa o njima! (FOTO)

Tanjug

11. 11. 2021. u 19:53

U SJEDNINjENIM Američkim Držvama danas se proslavlja Dan veterana, u čast svih onih koji su služili u američkoj vojsci, a praznik se obeležava ceremonijama i paradama širom zemlje.

ЕМОТИВНО ОБРАЋАЊЕ БАЈДЕНА: Ветерани су кичма Америке, наша света обавеза је да водимо рачуна о њима! (ФОТО)

Foto: Tanjug AP

Predsednik Džozef Bajden je, u pratnji sekretara za pitanja veterana Denisa Mekdonoa, položio venac na groblju Arlington u blizini Vašingtona, prenosi Glas Amerike.

- Manje od jednog procenta Amerikanaca trenutno služi u našoj vojsci, i dok nikada ne možemo da potpuno odužimo naš dug ovim herojima, naša je sveta obaveza da ih podržavamo i vodimo računa o njima - poručio je Bajden, koji je veterane nazvao "kičmom Amerike."

Ove godine se, kako se navodi, obeležava i 100. godišnjica podizanja Grobnice neznanom vojniku na Arlingtonskom nacionalnom groblju ispred Vašingtona, spomenika koji je podignut u čast vojnika koji su služili u Prvom i Drugom svetskom ratu i Korejskom ratu, a čiji posmrtni ostaci nikada nisu identifikovani ili nađeni.

Ovaj nacionalni praznik prvi put je obeležen 1926. godine kao Dan primirja, slaveći predaju Nemačke u Prvom svetskom ratu 11. novembra 1918. godine.

Kongres je ime praznika promenio u Dan veterana 1954. godine, a počast se sada odaje svim veteranima američke vojske, a ne samo onima koji su se borili u ratu.

U SAD ima oko 18 miliona veterana, prema podacima iz popisa stanovništva.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!