NDRANGETA PRED SUDOM: U prvoj fazi procesa 70 članova moćne italijanske mafijaške grupe odgovara za zlodela

I. STANOJEVIĆ

07. 11. 2021. u 22:25

ITALIJANSKI sud osudio je 70 članova moćne mafijaške grupe Ndrangeta u prvoj fazi najvećeg suđenja mafiji od kraja osamdesetih godina. Oni su se suočili sa nizom optužbi, uključujući pokušaj ubistva. Tokom naredne dve godine, 355 mafijaša i korumpiranih zvaničnika biće izvedeni pred lice pravde zbog umešanosti u poslove najbogatije i najmoćnije italijanske organizovane kriminalne grupe.

НДРАНГЕТА ПРЕД СУДОМ: У првој фази процеса 70 чланова моћне италијанске мафијашке групе одговара за злодела

Foto AP

Istraga je trajala godinama, a završila se policijskim akcijama u decembru 2019. godine. Ndrangeta je velika kriminalna mreža koja se sastoji od oko 150 porodica. Ovo suđenje cilja samo na jednu od njih, familiju Mankuzo. Dugačka optužnica uključuje drogu, ubistvo, pokušaj ubistva, iznudu, zelenašenje, odavanje službenih tajni i zloupotrebu službenog položaja.

Navodni šef Luiđi Mankuzo (67), koji nosi nadimak Ujak i bivši senator Đankarlo Piteli (68), za koga tužioci tvrde da mu je jatak, suočiće se kasnije sa dužim sudskim procesima.

Sudija Klaudio Paris pročitao je presude 91 optuženiku u velikoj sudnici u gradu Lamecija Terme, u Kalabriji, na jugu zemlje, preneli su zapadni mediji. Tamo se, od januara, vodi takozvani maksi proces, u kom se stotinama osoba sudi pod sumnjom da pripadaju i sarađuju sa Ndrangetom. Uključene su na stotine advokata i bezmalo hiljadu svedoka.

Optuženi su se opredelili za brzo suđenje koje im je omogućilo da im se kazne smanje za trećinu ako budu proglašeni krivim. Šestorici su sudije izrekle maksimalnu kaznu od 20 godina, što su tužioci i tražili. Oslobođen je 21 optuženi.

Slučaj vodi Nikola Grateri, jedan od najuglednijih italijanskih glavnih tužilaca za borbu protiv mafije. Grateri se decenijama borio protiv italijanskih kriminalnih grupa, zbog čega više od 30 godina živi pod policijskom zaštitom. Grateri je ranije ove godine obećao da će ukinuti "zagušljivu Ndrangetu" koja, kako se izrazio, "ljudima oduzima dah i otkucaje srca".

OSLABILA KOZA NOSTRU

NDRANGETA je postala čuvena u širokoj javnosti posle maksi suđenja kasnih osamdestih godina, koja su značajno oslabila sicilijanske mafijaške porodice Koza nostre. Ndrangeta je uključena u širok spektar ilegalnih aktivnosti, ali je specijalizovana za trgovinu kokainom i veruje se da kontroliše oko 80 odsto evropske trgovine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri