VIŠE OD 800 POLICAJA HAPSILO 31 PRIPADNIKA MAFIJE: Ocinkario ih zaštićeni svedok, razbijeno više porodica Ndrangete

Tanjug

05. 05. 2021. u 16:06

U NOVOJ velikoj operaciji protiv međunarodne trgovine drogom i pranja novca, Evrodžast i Evropol podržali su nadležne italijanske i nemačke vlasti hapšenjem 31 osobe za koje tvrdi da su deo mafije ''Ndrangeta, koja deluje u različitim regionima Italije i u inostranstvu.

ВИШЕ ОД 800 ПОЛИЦАЈА ХАПСИЛО 31 ПРИПАДНИКА МАФИЈЕ: Оцинкарио их заштићени сведок, разбијено више породица Ндрангете

AP Photo

Pored toga, u kontekstu zajedničkog istražnog tima (JIT) između Italije i Nemačke, identifikovano je 65 drugih osumnjičenih i pretražena njihove prostorije tokom velike akcije, za koju je danas raspoređeno oko 800 policajaca i poreskih službenika u obe zemlje, navodi se u saopštenju Evropola.

Današnje akcije su nastavak akcije Polino koju su koordinisali Evrodžast i Evropol, tokom koje je u decembru 2018. godine uhapšeno 84 osumnjičenih u dve gore pomenute države, kao i u Belgiji i Holandiji.

Obe agencije pomagale su italijanskim i nemačkim vlastima tokom čitavog ciklusa istraga. Evropol je podržao operaciju koordinacijom međunarodnih aktivnosti za sprovođenje zakona i pružanjem ekspertize kroz svoj namenski projekat analize italijanskog organizovanog kriminala (AP ITOC).

Ukupno je zaplenjeno najmanje nekoliko stotina hiljada evra, kao i oružje, kokain, dva luksuzna vozila i nakit. Pored toga, u toku je potpuna procena zaplenjenih iznosa gotovine i bankovni računi su zamrznuti.

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Ova istraga deo je italijanskog projekta DIA ONNET, inicijative koju finansira EU za borbu protiv mafijaških organizovanih kriminalnih grupa aktivnih u Evropi.

Projekat je pokrenut u sedištu Evropola i usmeren je na mafijaške kriminalne grupe u celini, umesto na jednu ili više njihovih specifičnih kriminalnih aktivnosti, stoji u saopštenju evropske policije.

Agencija Ansa objavila je da je italijanska plicija u saradnji sa nemačkim, rumunskim i španskim kolegama otkrila, posle višemesečne istrage, i uhapsila članove nekoliko kriminalnih porodica pripadnika mafijaške organizacije "Ndrangeta".

Prema saopštenju torinske policije, istraga je obuhvatila kriminalne grupe koje su se bavile krijumičarnjem droge "od Južne Amerike do nemačke pokrajine Baden-Vinterberg, i u nekoliko italijanskih regija".

Policijska akcija je krenula nakon što je jedan od uhapšenih kriminalaca odlučio da sarađuje, što je policiji omogućilo da otkrije u predgrađu Torina poslovni "terminal" mafijaškog biznisa.

U akciji koja je, prema proceni policije, nanela težak udarac organizovanom kriminalu, učestvovalo je nekoliko stotina italijanskih i nemačkih policajaca i specijalnih agenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)