KINESKA NUKLEARNA TRIJADA: Pentagona upozorava na rast atomske moći Pekinga

Novosti online

03. 11. 2021. u 20:18

KINA već, verovatno, raspolaže, nuklearnom trijadom, upozorava Pentagon. Trijadom se nazivaju strateške snage koje se sastoje iz tri komponente: strateške avijacije, interkontinentalnih balističkih raketa i podvodnih nosača raketa.

КИНЕСКА НУКЛЕАРНА ТРИЈАДА: Пентагона упозорава на раст атомске моћи Пекинга

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Kako se navodi u izveštaju Pentagona, Kina je verovatno već stvorila nuklearnu trijadu sa balističkom raketom koja može da nosi nuklearno punjenje i unapredila je nuklearni potencijal na kopnu i na moru.

Pentagon je time značajno revidirao svoju procenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao da ima 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. možda čak i 1.000.

Iako su te brojke značajno manje nego što su trenutni nuklearni kapaciteti SAD, koje imaju 3.750 bojevih glava, one predstavljaju veliku promenu u američkoj proceni u odnosu na prošlu godinu, kada je Pentagon upozorio da će Kina do kraja ove decenije imati najviše 400 bojevih glava.

U velikom godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci koji podnosi Kongresu, Pentagon je ponovio zabrinutost zbog povećanog pritiska na Tajvan koji Kina smatra svojom teritorijom, kao i zbog kineskog hemijskog i biološkog programa i tehnoloških dostignuća.

Ipak, u izveštaju Pentagona naglasak je na rastućem kineskom nuklearnom arsenalu.

-Tokom naredne decenije NR Kina namerava da modernizuje, diversifikuje i poveća svoje nuklearne snage, kaže se u izveštaju.

Kina je saopštila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog, ali samo ako Vašington smanji zalihe svog nuklearnog oružja na kineski nivo.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!