AMERIČKI GENERAL O MOGUĆEM RATU SA RUSIJOM I KINOM: Ulazimo u tripolarni, strateški nestabilniji svet

Novosti online

03. 11. 2021. u 17:14 >> 17:16

VAŠINGTON se zalaže za dijalog NATO-a sa Rusijom i Kinom, međunarodnoj zajednici najmanje je potreban rat velikih sila, izjavio je predsedavajući načelnika štabova američke vojske general Mark Mili na Bezbednosnom forumu u Aspenu.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О МОГУЋЕМ РАТУ СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Улазимо у триполарни, стратешки нестабилнији свет

Foto Tanjug/AP

-Mislim da smo u ovoj fazi u periodu mira između velikih sila. I želimo to da zadržimo. Voleli bismo da to i dalje bude (upravo) rivalstvo. Poslednje što je svetu i Sjedinjenim Američkim Državama potrebno je rat velikih sila, istakao je Mili.

Prema njegovim rečima, s tim u vezi potrebna je „međusobna komunikacija sa Rusijom, Kinom ili bilo kojom drugom zemljom“. On je napomenuo da se to može dogoditi i putem posrednika i direktno.

Foto Tanjug/AP

„Mislim da je to mudar pristup. Čvrsto sam ubeđen da ne treba razgovarati samo sa saveznicima, partnerima i prijateljima, već je apsolutno neophodno razgovarati sa protivnicima i neprijateljima“, smatra američki general.

On je naglasio da već sada postoje mehanizmi za međusobnu komunikaciju između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, kao i između NATO-a i Rusije.

Kako je naveo, NATO ima sve mogućnosti za to: postoje ljudi koji podržavaju direktnu saradnju sa Rusijom, kao i sa Kinom i drugim zemljama.

Strateška nestabilnost

Američki general dodao je da svetska zajednica ulazi u doba povećane strateške nestabilnosti.

-Ulazimo u tripolarni svet, gde su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina sve velike sile. Mi, po mom mišljenju, ulazimo u svet koji će potencijalno biti strateški nestabilniji nego, recimo, u poslednjih 40, 50, 60 ili 70 godina, naglasio je Mili.

On je objasnio da će povećani značaj imati „održavanje mira između velikih sila“.

-Nalazimo se u 76. godini mira između velikih sila. I ulazimo u period, po mom ličnom mišljenju, potencijalno povećane nestabilnosti i rizika. I mi (SAD), Rusija, Kina, kao i svi ostali, svi saveznici i partneri (Vašingtona), moramo da budemo veoma oprezni... u pogledu načina na koji postupamo jedni s drugima u perspektivi, upozorio je američki general.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi