ZA SUTRA SU PLANIRANE DVE TEME: Završen prvi krug diskusije na Samitu G20 u Rimu

M. Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

30. 10. 2021. u 17:28

U RIM na Samit G20 stiglo je 36 delegacija pridošle sa čitave planete, predsednici zemalja članica ili premijeri, prve ličnosti međunarodnih institucija od značaja na globalnom nivou i u nekim slučajevima gde nisu mogli da prisustvuju lideri stigli su ministri Spoljnih poslova.

ЗА СУТРА СУ ПЛАНИРАНЕ ДВЕ ТЕМЕ: Завршен први круг дискусије на Самиту Г20 у Риму

Foto: Tanjug/AP Photo

Samit se danas (posle fotografisanja lidera sa lekarima i predstavnicima italijanskih sanitarnih struktura) i nakon uvodne reči predsedavajućeg, italijanskog premijera Mario Dragija koji je podvukao značaj multilateralizma i neophodnost kreiranja novog ekonomskog modela, započeo baviti temama odnos pandemije i profila zdravstvenog stanja na globalnom nivou kao i ekonomskim problemima uzrokovanim pandemijom i pitanjima vezanim za finansiranje i distribuciju vakcina.

Postignut je dogovor da se zemljama se niskim dohotkom distribuiraju vakcine kako bi se do polovine 2022. godine vakcinisalo 70 posto stanovništva planete. To znači uvećanje proizvodnje vakcina kao i prenošenje tehnologija u zone kao što je Afrika gde ima i takvih sa samo 3 posto vakcinisanih što su, kako je podvukao premijer Dragi, „ razlike i moralno neprihvatljive“ a što su prihvatili lideri i podržali „neophodnost obaranja ogromne razlike između zemalja sa visokom i niskim dohotkom distribuiranjem vakcina“.

Italijanski premijer govorio je i o velikom značaju malih i srednjih preduzeća koja je pogodila pandemija i nastojanjima na globalnom nivou da se podstakne ekonomski razvoj naglasivši posebno ulogu žene u tom oživljavanju jer su žene podnele najveći teret tokom pandemije koja nije završena.

Za sutra su planirane dve teme: kako voditi dalje situaciju oko klimatskih promena u suzbijanju urušavanja planete i dostizanje da se stavi crno na belo nacrtom Deklaracije zaustavljanje pregrevanja planete na 1.5 stepen, sa početkom izdvajanja javnih investicija već od ove godine, kako bi se stiglo 2050 sa zagrevanjem „nula“ (ali sa datumom velike dekarbonizacije do 2030). Druga sustrašnja tema biće posvećena razvoju održive ekonomije.

Samit je organizovan tako da su se lideri koji nisu mogli da pristignu na Samit kao što su predsednik Rusije Vladimir Putin (zbog vanrednog stanja kovida u toj zemlji) i kineski predsednik Si Đinping uključili preko video poziva. To su inače zemlje na prvoj liniji po pitanju svih tema o kojima se razgovara u Rimu. Popodne je nastavljeno sa bilateralnim susretima lidera.

Dok su lideri najvećih na svetu razgovarali u kongresnom centru „Nuvola“, na ulicama Rima započele su manifestacije, jedna na nacionalnom nivou protiv Vlade i banaka sa sloganom „ne“: EU, Nato, premeštanju fabrika i otpuštanju radnika, ne zelena sanitarna karta, ne višak radne snage a „za“ rad, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje, smanjenje starosne granice za odlazak u penziju, za mir i istinski antifašizam.

Druga manifestacija nosi predznak „za socijalnu i klimatsku pravdu“, gde učestvuju sindikati, razna udruženja radnika, građani, aktivisti u borbi za zdrav ambijent. U blindiranom Rimu i tzv.cvrenim zonama hiljade pripadnika snaga javnog reda neće dozvoliti ulazak u zabranjene zone, manifestacije se odvijaju u limitiranim prostorima i za sada je mirno.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a