BUNDESTAG PUN REKORDA: Nemački parlament košta poreske obveznike milijardu evra godišnje

I. STANOJEVIĆ

26. 10. 2021. u 23:16

MISA u berlinskom hramu Marienkirhe, označila je u utorak u 8.30, tradicionalno, prvo okupljanje novoizabranog sastava Donjeg doma nemačkog parlamenta, Bundestaga.

БУНДЕСТАГ ПУН РЕКОРДА: Немачки парламент кошта пореске обвезнике милијарду евра годишње

Foto AP

Dva i po sata kasnije, Volfgang Šojble (79), dosadašnji predsednik ovog skupštinskog doma, i zvanično je dao znak za start mandata 736 parlamentaraca, čiji broj je apsolutni rekord. Ovaj, do sada najveći saziv Bundestaga po broju poslanika, i pre konstituisanja izazvao je buru, jer njegov godišnji rad poreske obveznike košta milijardu evra!

Savez poreskih obveznika protestovao je u ponedeljak uveče u Berlinu, zahtevajući reformu posle koje bi Bundestag imao maksimalno 500 članova. Posle kineskog, najveći parlament na svetu, dobija ženu na svom čelu, prvu posle skoro dve i po decenije. Berbel Bas, članica Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), tek je treća dama u novijoj istoriji nemačkog parlamentarizma.

Žene su na potpredsednička mesta predvideli Zeleni, Levica, SPD i Hrišćansko-demokratska unija (CDU).

Jedna od članica Bundestaga u utorak je podigla prašinu, komentarišući nacionalne boje. Paula Piehota, iz redova Zelenih, požalila se na crno-crveno-zlatne narukvice koje su dobili poslanici vakcinisani protiv kovida 19, ocenivši da je to "najružnija festivalska narukvica svih vremena".

Novi rekord postavljen je i po broju poslanika, mlađih od 30 godina, kojih je 50, odnosno, samo šest procenata, ali veći nego ikada. Godine 2005. kad je za kancelarku prvi put izabrana Angela Merkel, samo dva procenta članova Bundestaga(12), bilo je u toj starosnoj grupi. Oni su se, u utorak, žalili na "predimenzionirnu papirologiju", jer morali su da popune veliki broj formulara.

Prvi problem s kojim se suočavaju narodni zastupnici podseća, piše "Dojče vele", na đačke muke. Nijedna partijska frakcija neće, naime, da sedi pored poslanika desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

 

Novosti

I klupe vladinih predstavnika u utorak su bile prazne, jer su i kancelarka Merkel i svi ministri, razrešeni dužnosti, na prigodnoj svečanosti u dvorcu Belvi.

Merkelova ipak ostaje da "komesarski obavlja posao", do izbora novog kancelara. Ovoj ulozi u utorak se približio Olaf Šolc, kandidat socijaldemokrata, koji se iz Ministarstva finansija preselio u kabinet, Kancleramt, koji u ovom "vakuumu" radi kao tehnička vlada.

U međuvremenu, međustranačko natezanje treba, kako je ambiciozno najavljeno, do 10. decembra da dovede do formiranja takozvane semafor koalicije. Ako tako i bude, Merkelova neće potući rekord Helmuta Kola, koji broji 5.870 dana na najvišoj državnoj funkciji, dok će ona, u tom slučaju, imati 5.862. Za obaranje rekorda, na dužnosti bi trebalo da bude do 19. decembra.

PO 3G MODELU

SEDNICA 20. Bundestaga u utorak je održana "u skladu s 3G-pravilima". Pristup plenarnoj dvorani dozvoljen je samo političarima koji su kompletno vakcinisani, koji su preboleli kovid 19, ili imaju negativan test na koronu. Ko to nije mogao ili želeo da dokazuje, morao je na tribinu, odnosno na mesta rezervisana za goste. Na tribini je, iako vakcinisana, sedela Angela Merkel, kao i svi poslanici AfD, njih 23, jer se protive imunizaciji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!