KINA SE PROTIVI HEGEMONIJI I POLITIČKOJ MOĆI: Si Đinping održao govor na važnu godišnjicu

Tanjug

25. 10. 2021. u 09:24

KINESKI predsednik Si Đinping je obećao danas da će Kina uvek podržavati svetski mir i međunarodna pravila.

КИНА СЕ ПРОТИВИ ХЕГЕМОНИЈИ И ПОЛИТИЧКОЈ МОЋИ: Си Ђинпинг одржао говор на важну годишњицу

Foto: Xie Huanchi/Xinhua via AP

Povodom 50. godišnjice od povratka Kine u Ujedinjene nacije, Si je rekao da će ona uvek biti „graditelj svetskog mira“ i „zaštitnik međunarodnog poretka“, prenela je kineska novinska agencija Sinhua.

Ujedinjene nacije su 1971. godine glasale za priznavanje Narodne Republike Kine kao članice, izbacivši Tajvan iz te svetske organizacije.

- Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i političke moći, unilateralizma i protekcionizma - rekao je Si, pozivajući na veću globalnu saradnju po pitanjima kao što su regionalni sukobi, terorizam, klimatske promene, sajber bezbednost i biobezbednost.

On je pozvao sve zemlje da promovišu vrednosti mira, razvoja, pravde, demokratije, slobode, koristeći frazu „zajedničke vrednosti čitavog čovečanstva“, koju je skovao i prvi put pomenuo u julskom govoru povodom stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

Američka agencija AP navodi da ovakve izjave Kine dolaze nakon što je Tajvan ovog meseca saopštio da su vojne tenzije sa Kinom na najvišem nivou u više od 40 godina, usred zabrinutosti da bi zvanični Peking mogao pokušati da vojnom silom preuzme ostrvo na koje polaže pravo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024