NEKA PROBAJU DA NAS OGRANIČE: Putin na međunarodnom forumu "Valdaj" u Sočiju rekao da se postojeći model kapitalizma iscrpeo

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 10. 2021. u 20:07

Pokušaji da se ograniči suvereno pravo Rusije da upravlja svojim teritorijalnim morem na Arktiku su uzaludni, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na međunarodnom forumu "Valdaj" u Sočiju.

НЕКА ПРОБАЈУ ДА НАС ОГРАНИЧЕ: Путин на међународном форуму Валдај у Сочију рекао да се постојећи модел капитализма исцрпео

Foto AP

- Mi delujemo na osnovu međunarodno priznatih dokumenata kojima smo se pridružili. Spremni smo da na osnovu tih dokumenata gradimo odnose sa svim državama sveta, uključujući i Evropsku uniju. Ali ako neko sa strane pokuša da, zaobilazeći ta međunarodno priznata dokumenta, ograniči naše suvereno pravo da upravljamo sopstvenom teritorijom, a teritorijalno more je po međunarodnom pravu deo teritorije priobalne države, to je uzaludan pokušaj - rekao je Putin na zasedanju međunarodnog kluba "Valdaj". Putin je ocenio i pokušaje da se ograniči rusko prisustvo na Arktiku, uključujući i u energetici. - Neka probaju - rekao je Putin.

Mada je predsednik Rusije u Sočiju na međunarodnom forumu "Valdaj" kritikovao, zbog mnogo razloga, Zapad, njegove ocene se neće odraziti na odnose sa zapadnim zemljama, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je ukazao da se svetski međunarodni poredak ne može graditi na bivšim teorijama i da se postojeći model kapitalizma iscrpeo.

- Posle završetka Hladnog rata kolektivni zapad je postao apsolutni vladar planete. Ali, to vreme se brzo završilo. Oni koji su se osetili pobednicima, bez obzira na to što im se činilo da su se popeli na Olimp, osetili su da im se trese tlo pod nogama. Postojeći model kapitalizma se iscrpeo, jer se neravnopravno raspoređuje materijalno bogatstvo i nejednakost raste kolosalno. Rezultat svega toga je nekontrolisana migracija - zaključio je Putin.

Svetske agencije i listovi posebnu pažnju su posvetile Putinovom obećanju da će "Gasprom", čim dobije saglasnost Nemačke, pustiti u rad jedan cevovod "Severnog toka 2", a biće spreman da do kraja godine pusti gas drugim cevovodom, pa će Evropa godišnje dobijati 55 milijardi kubika plavog goriva. Što se tiče Rusije, ona je spremna da pomogne da se ublaži energetska kriza u Evropi.

HVALA EVROPLjANIMA ZA SANKCIJE

RUSIJA sada izvozi hranu u vrednosti većoj od 25 milijardi dolara. Hoću još jednom da zahvalim Evropljanima na sankcijama za poljoprivredne proizvode. Mi smo odgovorili stimulisanjem svojih poljoprivrednika - kazao je Putin i objasnio da je Rusija organizovala proizvodnju onoga što je Zapad zabranio da joj se prodaje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju