SEKS-AFERA OBORILA UREDNIKA "BILDA": Šef grupe "Aksel Špringer" uporedio Nemačku sa komunističkom diktaturom

I. STANOJEVIĆ

21. 10. 2021. u 10:11

KLUPKO oko sad već bivšeg glavnog i odgovornog urednika najtiražnijih nemačkih novina "Bild" Julijana Rajhelta (41), odmotavalo se još od decembra 2020. godine.

СЕКС-АФЕРА ОБОРИЛА УРЕДНИКА БИЛДА: Шеф групе Аксел Шпрингер упоредио Немачку са комунистичком диктатуром

Foto EPA

Njemu se, posle opsežnog istraživanja "Ipen grupe", na dušu stavljaju zloupotreba položaja, seks-skandal sa mladom novinarkom istog lista, upotreba narkotika i nesposobnost da odvoji privatnu sferu od poslovne.

Rajhelt je smenjen sa čela dnevnika koji se štampa u 1,24 miliona primeraka i svakodnevno ima osam miliona čitalaca, ali se afera tu ne završava. Putevi vode ka krupnijim "ribama", među kojima je Matijas Defner, prvi čovek internacionalnog medijskog giganta izdavačke grupacije "Aksel Špringer", u čijem je sastavu i tabloid "Bild".

Rajhelt se, navodno, nedopustivo ponašao, stoji u izveštaju Ipena, koji je trebalo da bude integralno objavljen, ali se od toga u poslednji čas odustalo, što je dovelo do prave lavine reagovanja i spekulacija. Prve informacije otišle su u javnost u martu ove godine, kad je hamburški nedeljnik "Špigl" objavio da je "nekoliko saradnica prijavilo Rajhelta zbog neprimerenog ponašanja". On se privremeno povukao sa funkcije, ali je već krajem istog meseca na nju vraćen, uz obrazloženje da "Špringer", uprkos nekim greškama u rukovođenju, ne vidi razlog da ga smeni.

Sam Defner, gorljivo je branio Rajhelta, a sada bi, spekuliše "Fajnenšel tajms", "reči koje je izgovorio, mogle da mu se vrate kao bumerang". Defner je, naime, opisao "Bildovog" glavnog urednika kao "zaista poslednji primerak novinara u Nemačkoj, koji još hrabro protestvuje protiv autoritarne države". List u komentaru dodaje da Defner misli na komunističku Istočnu Nemačku, koja je imala tajnu policiju, zloglasni Štazi.

- Skoro svi ostali, samo su propagandni asistenti - kazao je Defner.

U međuvremenu, izašlo je i na videlo ko je sprečio da u javnost ode izveštaj "Ipen grupe".

Iza toga stoji, ni manje ni više, drugi medijski magnat, Dirk Ipen, šef izdavačke grupacije "Ipen", koja drži minhenske listove "Merkur" i "Tagescajtung", kao i "Frankfurter rundšau". Ipen je, naime, sprečio objavljivanje izveštaja sopstvenog tima istraživačkih novinara o Rajheltovim gresima. Članak je trebalo da bude objavljen 17. oktobara.

Medijska grupa "Ipen", obrazložila je povlačenje izveštaja činjenicom da nema nameru da ekonomski naudi medijskom konkurentu "Bildu". Tim istraživačkih novinara je, međutim, "bio šokiran odlukom, koja je protiv svih pravila nezavisnog izveštavanja".

Udruženja novinara oštro kritikuju postupak Dirka Ipena, i porede ga s manirom feudalnog gospodara. O slučaju Rajhelt, svet je saznao sa stranica "Njujork tajmsa", koji je objavio delove internog istraživanja protiv njega.

Veliki posao

ZEMLjOTRES u nemačkoj medijskoj branši privukao je globalnu pažnju jer je nedavno izdavačka kuća "Aksel Špringer" potpisala ugovor o kupovini američkog medija "Politiko" i portala "Protokol", specijalizovanog za tehnološke vesti, "težak" milijardu dolara.

Skandal Foks

DOJČE vele podseća na sličnu situaciju u američkim medijima, na aferu TV kanala Foks njuz. Seks-skandal "obio se" o glavu republikanca Rodžera Ejla, prvog čoveka ove televizijske mreže, koga je 2016. godine tužila novinarka Grečen Karlson. Pridružile su joj se brojne koleginice sa istom optužbom za mobing i zloupotrebu položaja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)