BAJDEN NA KAPITOLU: Predsednik SAD odao počast policajcima stradalim 6. januara

Tanjug

16. 10. 2021. u 22:10

NA VRHU Kapitol hila, ispred zdanja američkog Kongresa, predsednik SAD DŽozef Bajden je rečima "demokratija je opstala zahvaljujući vama" odao danas poštu poginulim policajcima i onima koji su se borili protiv pobune 6. januara ove godine.

БАЈДЕН НА КАПИТОЛУ: Председник САД одао почаст полицајцима страдалим 6. јануара

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajden je govorio na memorijalnoj službi posvećenoj pripadnicima bezbednosnih snaga i odao je poštu 491 pripadniku snaga reda poginulim na dužnosti tokom 2019. i 2020. godine.

Stojeći na mestu na kojem je nasilna rulja pokušala da blokira njegov dolazak na mesto predsednika SAD, Bajden je pomenuo 150 policajaca koji su povređeni i petoricu koji su poginuli tokom šestojanuarskih nereda, prenosi AP.

- Pre devet meseci, vaša braća i sestre osujetili su neustavan i u osnovi neamerički napad na vrednosti naše nacije i rezultate izbora. Demokratija je opstala zahvaljujući vama - rekao je Bajden.

Nedavno je predsednik SAD izrazio nadu da još uvek nije kasno da se usvoji sveobuhvatni zakon o reformi policije koji bi podrazumevao i više izvršinih instrumenata u slučvajevima kada policajci krše zakon ioli prekorače ovlašćenja.

Na današnjem događaju on je izrazio zabrinutost za živote svih pripadnika policije na dužnosti i pomenuo trojicu policajaca koji su ubijeni iz zasede ispred jednog bara u Hjustonu.

Bajden je takođe podsetio na veliki teret koji nose pripadnici snaga reda, ukorio je politički pokret koji se protivi finansiranju policije i najavio da će policija dobiti "više, a ne manje sredstava, tako da može da obavlja svoj posao".

- Sve očekujemo baš od vas i niko, osim vas, nije u stanju da ispuni naša ocekivanja. Danas je pakleno biti policajac, mnogo teže nego što je ikada bilo - zaključio je Bajden.


 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)