MOŽE POTRAJATI MESECIMA: "Severni tok 2" je spreman - čeka se odobrenje Nemačke

Tanjug

15. 10. 2021. u 10:08

GASOVOD "Severni tok 2" je završen i spreman da pumpa ruski gas u Evropu, ali i dalje nije u funkciji jer još uvek čeka odobrenje nemačkog energetskog regulatora.

МОЖЕ ПОТРАЈАТИ МЕСЕЦИМА: Северни ток 2 је спреман - чека се одобрење Немачке

Arhiva

Najkontroverzniji evropski energetski projekat, koji vodi ruski gasni gigant Gasprom, naišao je na otpor Sjedinjenih Država i Ukrajine, pored ostalih, piše Rojters.

Potez nemačkog regulatora, koji je prošle nedelje zatražio od operatera ovog cevovoda, švajcarske kompanije "Severni tok 2 AG", da garantuje da neće kršiti pravila tržišne konkurencije, nagoveštava da bi moglo da prođe još nekoliko meseci pre nego što 1.200 km dug gasovod dobije zeleno svetlo, ocenjuje britanska agencija.

Nemačka Federalna agencija za mreže, koja reguliše sektore električne energije, gasa, telekomunikacija, pošte i železnica u zemlji, ima rok do početka januara da donese preporuku o tome da li da se izda ili ne sertifikat za cevovod koji se proteže od Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke.

Mada su tehnički zahtevi ispunjeni, glavni "kamen spoticanja" predstavlja to da li će Gasprom ispoštovati evropska pravila o podeli delatnosti, kojima se zahteva razdvajanje vlasnika cevovoda od dobavljača gasa, kako bi se osigurala fer konkurencija, navodi Rojters.

Operator "Severnog toka 2" tvrdi da su evropski propisi usmereni na podrivanje gasovoda, a prošle nedelje je ostvario delimičnu pobedu kada je jedan savetnik najvišeg suda Evropske unije poručio da bi Gasprom mogao da ospori pravila EU.

Naime, sestrinski gasovod "Severni tok 1" izuzet je od pravila o razdvajanju delatnosti od svog otvaranja 2011. godine, jer je tretiran kao interkonektor, a ne kao direktni dobavljač.

Što se tiče dalje procedure vezane za davanje dozvole, Rojters objašnjava da nakon što tročlana nezavisna nemačka Federalna agencija da preporuku za odobrenje, ona se upućuje Evropskoj komisiji koja ima još dva meseca da odgovori.

Ako su oba tela saglasna da cevovod ispunjava sve regulatorne zahteve, sertifikat se može izdati relativno brzo, ali ako nisu, procedura bi mogla dodatno da se oduži.

Sertifikat se može dati samo ako dva tela otklone eventualne razlike u stavovima koje se mogu pojaviti, što znači da bi postupak mogao da potraje do proleća 2022. pre nego što cevovod dobije dozvolu i zvanično počne sa radom, konstatuje se u tekstu.

Britanska agencija takođe ističe da nemačka agencija za mreže realno ne može da blokira gasovod, predočavajući da su prilično ograničene metode kojima bi to telo moglo da spreči Gasprom da jednostavno počne odmah da pumpa gas.

Najteža mera koju bi agencija mogla da donese je, kako se napominje, jednokratna kazna od 1,0 milion evra za operatera ako počne sa radom bez dozvole.

Kao regulator, to telo može da pokrene istragu, ali bi bilo kakav sudski proces bio dugotrajan i ne bi u kratkom roku rezultirao sprečavanjem protoka gasa.

Gasprom je u avgustu saopštio da očekuje da će, ako isporuke "Severnim tokom 2" krenu u oktobru, već 2021. godine isporučiti 5,6 milijardi kubnih metara gasa Evropi, što je otprilike jedna desetina ukupnog godišnjeg kapaciteta tog cevovoda, podseća Rojters u analizi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)