ŠEF RUSKIH OBAVEŠTAJACA PORUČIO: Predvideli smo američko bekstvo iz Avganistana

Novosti online

13. 10. 2021. u 20:55

BEG koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama iz Avganistana označio je kraj unipolarnog sveta, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

ШЕФ РУСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА ПОРУЧИО: Предвидели смо америчко бекство из Авганистана

Foto: EPA/Depositphotos

Prema njegovim rečima, teroristička pretnja sa teritorije Avganistana se povećala, ali tu postoji i nešto pozitivno.

- Kriza u Avganistanu i beg koalicije na čelu sa SAD iz Avganistana su jasno obeležje istorijski kratkog unipolarnog sveta, i to je dobro, prokomentarisao je Nariškin.

Kako je dodao, situacija je, generalno, ozbiljna, jer teroristička pretnja sa teritorije Avganistana nije nestala, nego se povećala.

- Obaveštajne službe, vojnici preduzimaju preventivne mere za zaštitu od kompleksa pretnji, precizirao je glavni ruski bezbednjak.

Foto: Tanjug/AP Photo

Prema njegovim rečima, ruska obaveštajna služba je ranije predvidela razvoj događaja u Avganistanu prema scenariju koji se i odigrao.

Nariškin je naglasio da Spoljnoobaveštajna služba Rusije nastavlja da pažljivo prati postupke novih vlasti u toj zemlji, te razmenjuje informacije o Avganistanu sa kolegama iz zemalja ZND.

Foto: Tviter

Tekst potpisa

Početkom avgusta talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) pojačali su ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, na čijem čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)