SVET SA STREPNJOM GLEDA U TAJVAN: Si otkrio šta je cilj masovnih vojnih vežbi, neće dozvoliti strano mešanje

Tanjug

13. 10. 2021. u 08:55

KINESKE vojne vežbe u blizini Tajvana usmerene su prema snagama koje promovišu formalnu nezavisnost ostrva i predstavljaju pravedan potez u cilju zaštite mira i stabilnosti, saopštila je danas kineska Kancelarija za poslove Tajvana.

СВЕТ СА СТРЕПЊОМ ГЛЕДА У ТАЈВАН: Си открио шта је циљ масовних војних вежби, неће дозволити страно мешање

Foto: Jutjub/South China Morning Post/CNA

Vlasti u Pekingu poručile su i da vežbe imaju za cilj da odvrate eventualno mešanje spoljnih sila, a tokom današnje konferencije za novinare portparol kineske Kancelarije za poslove Tajvana naglasio je da je uzrok trenutnih tenzija sprega tajvanske vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) sa stranim snagama i njihove provokacije zbog zahteva za nezavisnost ostrva, prenosi Rojters.

Vojne tenzije sa Kinom, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, najveće su u više od 40 godina, potvrdio je ministar odbrane u Tajpeju prošle nedelje, koji tvrdi da će, prema procenama, Kina moći da izvede invaziju punog obima na ostrvo do 2025.

On se obratio u parlamentu nakon što je Kina četiri dana uzastopno vršila masovne upade avionima u takozvanu protivvazdušnu identifikacionu zonu Tajvana, što vlasti u Tajpeju smatraju demonstriranjem sile Pekinga.

Uprkos tenzijama i današnjim komentarima, i kineski predsednik Si Đinping i predsednica u Tajpeju Caj Ing-Ven održali su relativno pomirljive govore tokom vikenda, navodi agencija.

Si je obećao da će ostvariti mirno ponovno ujedinjenje sa Tajvanom i nije direktno pomenuo upotrebu sile, a Caj je poručula da će Tajvan nastaviti da jača svoju odbranu, kako bi osigurao da niko ne može da prisili ostrvo da prihvati put koji je odredila Kina, a ponovila je želju za mirom i dijalogom sa Pekingom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo