SJAJNE VESTI ZA TRAMPA: DŽo Bajden gubi podršku

Tanjug

12. 10. 2021. u 17:30

U PET nacionalnih anketa koje su u SAD sprovedene prošle nedelje registrovano je nezadovoljstvo politikom predsednika DŽoa Bajdena.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Џо Бајден губи подршку

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

U anketama sprovedenim skoro devet meseci nakon što je preuzeo dužnost, ukupno 49,2 odsto anketiranih birača ne odobrava način na koji Bajden pobavlja dužnost predsednika, dok 44,5 odobrava, piše Glas Amerike, pozivajući se na anketni sajt FiveThirtiEight.

Analitičari kažu da je pad Bajdenovog ugleda naročito snažan među nezavisnim glasačima koji su mu pomogli da prošle godine (prema zvaničnim informacijama) porazi tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

U julu, na šestomesečnom obeležavanju svog predsedničkog mantada, DŽo Bajden je uživao prednost od devet procentnih poena, ali su do kraja avgusta ankete pokazale da su američki glasači ravnomerno podeljeni u stavovima o njemu.

NJegova popularnost je od tada je pala, pa su politički analitičari ponudili nekoliko objašnjenja.

Ukazuju da je to vremenski period koji se poklapa sa haotičnim povlačenjem američke vojske iz Avganistana nakon 20 godina ratovanja.

Navode političke tenzije u Vašingtonu između republikanaca i demokrata oko povećanja državnog gornjeg limita duga i između progresivnih i umerenih demokratskih poslanika o veličini i obimu plana koji je Bajden predložio za najveće proširenje mreže socijalne zaštite u zemlji u više od pet decenija.

Broj novozaražeih koronavirusa u zemlji takođe je porastao poslednjih meseci pre nego je počeo da pada, iako je skoro 70 miliona Amerikanaca ostalo nevakcinisano.

Bajden je naložio vakcinaciju ili često testiranje na kovid-19 za radnike u kompanijama sa 100 ili više zaposlenih, ali je ta obaveza kontroverzna u nekim delovima zemlje, a u nekim preduzećima i tek treba da stupe na snagu.

U vreme duboke političke polarizacije u Americi, podrška Bajdenovom reagovanju na pandemiju prevazilazi stranačke linije.

U celini, 70 odsto Amerikanaca podržava korake koje je demokratski predsednik preduzeo u reagovanju na virus, među kojima je i 44 odsto republikanaca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - NJegova reakcija će vas oduševiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)