KURC JE "ZAMRZAO" FUNKCIJU? Austrija na raskrsnici - da li je vlada spasena ili slede novi parlamentarni izbori

I. STANOJEVIĆ

10. 10. 2021. u 23:25

KANCELAR Austrije, Sebastijan Kurc, povukao se sa funkcije, u igru je ubačen "rezervni igrač", Aleksander Šalenberg, karijerni diplomata, partijski neutralan, ali i te kako blizak Kurcu i njegovoj Narodnoj partiji (OVP).

КУРЦ ЈЕ ЗАМРЗАО ФУНКЦИЈУ? Аустрија на раскрсници - да ли је влада спасена или следе нови парламентарни избори

Foto AP

Sada se čeka odgovor na ključno pitanje, da li je vlada u Beču spasena, ili Austrijance čekaju novi izbori.

U međuvremenu, domaći mediji spekulišu da će Kurc ostati "kancelar u senci", nastojati da dokaže svoju nevinost u korupcionaškom skandalu zbog koga je i odstupio i čekati pravi trenutak da se vrati u političku arenu. Mediji u Austriji listom ističu da je "Šalenberg perfektan čuvar funkcije i da je to njegov isključivi zadatak". Kurc se, podsećaju analitičari, već jednom uspešno rehabilitovao, posle afere "Ibica" i veliki procenat Austrijanaca, nada se ponavljanju tog scenarija.

I nemački analitičari i to ne između redova, najavljuju Kurcov povratak na kacelarsku funkciju. Bavarski "Zidojče cajtung" piše da "nema nikakve sumnje da će Kurc ostati da vlada kabinetom "iza zavese". Svakako, povratak neće biti tako brz. Očekuje se da do iduće godine istraga bude okončana i da se saopšti da li će biti podignuta tužba.

U zemlji, međutim, od nedelje ujutru bukti "pravni skandal", jer je medijska grupa "Austrija", koja je dovedena u vezu sa korupcionaškim skandalom zbog koga je Kurc podneo ostavku, presavila tabak i tužila državu. Kao argumente navodi "kršenje prava na slobodu komunikacija i rada", što se, po čelnicima "Austrije", dogodilo tokom racija u njihovim prostorijama i tokom, navodnih, prisluškivanja službenih mobilnih telefona, po nalogu državnog tužilaštva. Na nekim od brojeva nalazili su se, tvrdi redakcija, podaci koji su bili službena tajna.

"Austrija" se, kako najavljuje, neće zaustaviti na ovoj tužbi, nego će, precizira državna televizijska i radio mreža ORF, podneti i odštetni zahtev. Advokat Georg Canger kaže da će zahtevati nadoknadu za pretrpljenu štetu, koja će biti izražena "u milionima". Medijska kuća traži i od ministarke pravde iz redova Zelenih, Alme Zadić, da reaguje prema svojim ovlašćenjima.

Tokom dana oglasilo se i Tužilaštvo, koje odbacuje navedene optužbe i tvrdi da je "postupalo u skladu sa zakonom".

ZELENI ZADOVOLjNI ISHODOM

PARTIJA Zelenih u Austriji zadovoljna je odlaskom Sebastijana Kurca sa kancelarske funkcije i namerava da nastavi rad sa koalcionim partnerom, Narodnom strankom (OVP). Iz regionalnih organizacija Zelenih šalju se pozitivni signali. Šefica stranke u Štajerskoj Sandra Krautvašl istakla je u nedelju da "su Zeleni sa olakšanjem dočekali odluku kancelara i odlučni da se što pre okonča politička kriza u zemlji, pošto je Kurc podneo ostavku, što su oni od njega i zahtevali".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi