ENERGETSKA KRIZA UZIMA MAHA: Rastu cene nafte u SAD, Vašington ima dve opcije

Novosti online

09. 10. 2021. u 19:05

CENA sirove nafte WTI premašila je 80 dolara po barelu prvi put od novembra 2014. ove nedelje nakon izveštaja da Vašington neće iskoristiti nacionalne rezerve nafte da bi obuzdao cene benzina.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА УЗИМА МАХА: Расту цене нафте у САД, Вашингтон има две опције

Foto: EPA

Globalne cene nafte porasle su u petak uveče, pri čemu je vrednost novembarskih fjučersa na WTI  porasla za 1,99% na 79,89 dolara po barelu nakon što je nakratko prešla i 80 dolara.

Cena fjučersa sirove nafte Brent porasla je za 58 centi ili 0,7 posto, na 82,53 dolara po barelu.

Stručnjaci pripisuju rast ovosedmičnim pokazateljima da će zalihe nafte ostati ograničene. Prema Blumbergu, američko Ministarstvo energetike u četvrtak je navodno reklo da „u ovom trenutku“ nema planove da iskoristi rezerve. Međutim, u kasnijem izveštaju Reutersa tvrdilo se da Blumbergov izveštaj „nije tačan“.

Ministarstvo energetike je u četvrtak saopštičo da su svi "alati uvek na stolu" za rešavanje energetske krize i smanjenje cena sirove nafte na tržištu, što još uvek može uključivati korištenje rezervi nafte ili zabranu izvoza nafte.

Analitičari smatraju da je prva opcija verovatnija, jer Vašintgton ima istoriju iskorištavanja strateških rezervi, obično nakon uragana ili drugih velikih prekida snabdevanja. Što se tiče smanjenja izvoza, stručnjaci kažu da je to malo verovatan korak, jer su SAD poslednjih godina postale značajan izvoznik nafte i nisu smanjile isporuke nafte od okončanja 40-godišnje zabrane prodaje sirove nafte 2015. godine.

Globalnom rast cena nafte doprineli su i drugi faktori, tvrde analitičari. Na primer, odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da se pridržavaju planova za dodavanje samo 400.000 barela dnevno u novembru, iako je Vašington više puta tražio od grupe da poveća proizvodnju koja je bila smanjena tokom prošlogodišnje pandemije.

Na nedeljni rast cena nafte uticao je i skok cena gasa, koji je doneo pomak ka prelasku na naftu kao alternativu, povećavajući potražnju. Analitičari upozoravaju da će rast cena gasa i obim prelaska goriva sa gasa na naftu biti ključni faktor u formiranju cena nafte, posebno pred predstojeću zimu, prenosi RT.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)