"NISU TO SATOVI I KRAVATE": Putin se oglasio o energetskoj krizi - evo šta će Rusija da uradi

Novosti online

06. 10. 2021. u 18:31

RUSKA strana je dužna da u potpunosti ispuni sve svoje ugovorne obaveze kada je reč o tranzitu gasa u Evropu preko Ukrajine rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici o energetskim pitanjima.

НИСУ ТО САТОВИ И КРАВАТЕ: Путин се огласио о енергетској кризи - ево шта ће Русија да уради

Foto: Tanjug/AP Photo

- Kao prvo, nikoga ne treba stavljati u težak položaj, uključujući Ukrajinu, bez obzira na sve ono što se tiče današnjih rusko-ukrajinskih odnosa. A drugo, ne treba podrivati poverenje u "Gasprom" kao apsolutno pouzdanog partnera u svim odnosima - istakao je predsednik Rusije na sednici o energetici.

On je naložio ministru energetike Nikolaju Šuljginovu da prati situaciju kada je reč o poštovanju isporuka gasa preko Ukrajine u Evropu.

Putin je rekao i da su u "Gaspromu" došli do zaključka da je za kompaniju povoljnije da plati Ukrajini kaznu i da poveća obim punjenja novih sistema gasom.

- Ali, molim vas da se to ne čini. Potrebno je u potpunosti ispoštovati ugovorne obaveze o tranzitu našeg gasa preko teritorije Ukrajine - istakao je Putin.

Putin je dodao i da bi isporuke gasa novim gasovodima omogućile smanjenje emisije ugljendioksida u atmosferu pet ili šest puta jer bi se koristila nova oprema i gas propuštao pod većim pritiskom.

To bi omogućilo da se uštedi oko tri milijarde dolara godišnje pri postojećem obimu isporuka, dodao je ruski predsednik.

Putin je komentarisao i trgovinu gasom na berzama, navodeći da to nisu "satovi, pantalone i kravate".

- U celini trgovina gasom na berzama … nije mnogo efikasna jer sa sobom nosi puno rizika, jer to nisu satovi, kravate, to čak nije ni nafta koju možete da proizvedete i skladištite gde god, pa čak i u tankerima u iščekivanju boljih prilika na tržištu. Gas se tako ne prodaje, njega ne možete tako da skladištite - rekao je on.

Putin je dodao da je složen proces čak i kada je reč o tečnom gasu.

- To je komplikovan proces, veoma skup. I to tako ne funkcioniše. Jednostavno ne funkcioniše - rekao je ruski predsednik.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!