RUSKI TENKOVI POSTAJU NEVIDLJIVI: Zaštitni sloj "kameleon" pomaže im da menjaju boju i imitiraju okruženje u sekundi!

Novosti onlajn

02. 10. 2021. u 16:11

BORBENA vozila ruske vojske dobiće zaštitni sloj "kameleon" koji može da menja boju u zavisnosti od okolnog pejzaža, saopšteno je iz vojno-industrijskog kompleksa.

РУСКИ ТЕНКОВИ ПОСТАЈУ НЕВИДЉИВИ: Заштитни слој камелеон помаже им да мењају боју и имитирају окружење у секунди!

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Napravljen je prototip kamuflaže na bazi elektrohromnih materijala. Trenutno su u toku ispitivanja prototipa na maketama vozila - objasnio je izvor.

Planirano je da ovu vrstu kamuflaže dobiju različita oklopna vozila, na primer tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i slično.

Sistem za kamuflažu sastoji se od pojedinačnih sitnih ploča sa elektrohromnim premazom što mu omogućava da stvara različite vizuelne slike koje ne samo da kopiraju boju okolnog pejzaža, nego i njegovu strukturu.

Informacije o okruženju sistem prikuplja pomoću kamera. Slika se analizira, a zatim se kamuflaža prilagođava okolini.

- Brzina reakcije kamuflažnog sistema na promenu okruženja meri se delićima sekunde. Ako je, recimo, tenk stajao u polju i kamuflaža je imala boju jedne vrste, a zatim je promenio položaj i našao se u pozadini drugačijeg pejzaža, kamuflaža menja boju i strukturu dok je tenk u pokretu - objašnjava izvor.

Izvor dodaje da će nova kamuflaža ometati efikasan rad neprijateljskih radara na avionima i dronovima, kao i sistema za navigaciju i nišanjenje na kopnenoj tehnici.

- Poremetiće se automatsko praćenje, jer će se tehnika stapati sa pejzažom - precizira izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

Kako je rekao, na velikoj udaljenosti probleme sa identifikovanjem objekta će imati i profesionalac.

(Sputnjik)

Zapratite Nportal na Fejsbuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024