JASNO NAM JE DA JE TO BIO ZAHTEV RUSIJE: Ukrajina o isključivanju iz šeme tranzita gasa - Obratićemo se Evropskoj komisiji!

Novosti onlajn

28. 09. 2021. u 22:08

MAĐARSKA je isključila Ukrajinu iz šeme tranzita gasa na zahtev Rusije, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

ЈАСНО НАМ ЈЕ ДА ЈЕ ТО БИО ЗАХТЕВ РУСИЈЕ: Украјина о искључивању из шеме транзита гаса - Обратићемо се Европској комисији!

"Gasprom" stoji odlično / Foto AP

- Jasno nam je da je isključivanje Ukrajine iz tranzitne šeme bio zahtev Rusije, a Mađarska je to prihvatila. To ne odgovara našim interesima, mi svoje interese štitimo - rekao je Kuleba, prenosi agencija UNIAN.

Kako je dodao, Ukrajina će se obratiti Evropskoj komisiji kako bi razumela na koji način taj sporazum utiče na energetsku bezbednost Evropske unije u celini.

U ovoj situaciji, prema rečima Kulebe, Kijev mora da deluje pragmatično i da traži izlazak iz krize koji će odgovarati interesima Ukrajine, Mađarske i Evrope.

Mađarska je u ponedeljak potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su podržali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike. S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija ne namerava da koristi gas kao pritisak na druge zemlje, a konkretno na Ukrajinu.

Kasnije je saopšteno da bi Evropska komisija mogla da zatraži da joj se pokaže novi gasni ugovor koji su juče potpisale Rusija i Mađarska ukoliko posumnja da on predstavlja pretnju snabdevanju električnom energijom regiona ili Evropskoj uniji u celini.

Bonus video - Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

 

(Sputnjik)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)