"ABRAMS" KUPUJU DA S RUSIMA RATUJU: Poljaci izdvojili šest milijardi dolara da nabave 250 moćnih američkih tenkova

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 09. 2021. u 22:05

POLjSKA želi da kupi 250 američkih tenkova "abrams" da njima, ako zatreba, ratuje protiv Rusije. Taj model "abramsa" je zaštićen oklopom treće generacije, ima nišane sa infracrvenim zracima kao i moćni top.

АБРАМС КУПУЈУ ДА С РУСИМА РАТУЈУ: Пољаци издвојили шест милијарди долара да набаве 250 моћних америчких тенкова

Foto arhiva

Za tu investiciju Poljska će izdvojiti čak šest milijardi dolara, a očekuje da bi trebalo da ih dobije iduće godine.

U Varšavi planiraju da modernizuju i zastarele sovjetske tenkove T-72 "ural" kao i poljsku verziju tenka RT-91 "tvrdi". Ministar odbrane Poljske Marijuš Blašćak kaže da su im američki tenkovi potrebni da se zadrži verovatni agresor, a to je Rusija.

- Uvereni smo da novi modeli "abramsa" mogu da pruže dostojan otpor novom ruskom tenku T-14 "armata" - kazao je Blašćak.

Ruski tenk "armata" je i po priznanju američkih eksperata najsavremeniji tenk na svetu, čije raketno naoružanje prevazilazi sve konkurente. "Armata" je i prilično skup tenk, pa Rusi ne žure da ga proizvode u velikom broju, jer imaju dovoljno drugih, takođe dobrih tenkova.

Interesantno je da je tokom vojnih vežbi "Zima 2020" poljsko vojno rukovodstvo došlo do zaključka na osnovu virtuelnog ratovanja da bi Rusima bilo dovoljno pet dana da poraze poljsku armiju. Poljski generali su očekivali da bi mogli da ratuju 22 dana, a za to vreme bi im pristigla zapadna pomoć.

Da bi pred stvojom javnošću opravdali kupovinu 250 američkih skupih tenkova, u Varšavi su objavili da Rusija ima 3.500 tenkova. Nije tajna da Rusija obnavlja svoje naoružanje i tehniku i da se ruska armija može upoređivati samo sa američkom i kineskom. Ali, Rusija ne namerava da vodi osvajačke ratove, već da to oružje bude garant odbrane svojih granica. Predsednik Vladimir Putin je više puta govorio da Rusija ne namerava da ratuje sa NATO, ali je spremna da odbrani svaki pedalj svoje zemlje.

ČESI ZA "RAFAEL"

ČEŠKO Ministarstvo odbrane kupuje sistem protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa izraelskog državnog dobavljača "Rafaela". Dve vlade zaključiće sporazum o kupovini "Rafaelovog" naprednog protivvazdušnog raketnog sistema SPAJDER po ceni od 631,81 milion dolara. On će zameniti sovjetsku tehnologiju iz sedamdesetih godina.

POLjACIMA SE SMEJU I AMERIKANCI

VOJNI analitičari američkog časopisa "Nešenel inters" su sa podsmehom komentarisali želju Poljaka da ratuju sa Rusijom. Kažu da je dobro što što Poljska hoće da kupi 250 modernih američkih tenkova, ali Rusija ih ima mnogo više. U budućim ratovima sve više će se koristiti bespilotne letilice, a značaj tenkova će biti sve manji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)