ROBOTI POSTAJU DOSTAVLJAČI: U Kini 2022. više od 2000 automatizovanih raznosača robe zbog kovida 19

D. D. S.

28. 09. 2021. u 13:05

VIŠE od 2000 robota će se pridružiti osoblju kineskih dostavljačkih giganata kao što su "Alibaba" ili "Meituana" naredne godine, jer pandemija kovida 19 nameće beskontaktno poslovanje.

РОБОТИ ПОСТАЈУ ДОСТАВЉАЧИ: У Кини 2022. више од 2000 аутоматизованих разносача робе због ковида 19

Foto: EPA

To će biti oko četiri puta više nego sada, kažu rukovodioci kineskih kompanija, ohrabreni padom troškova vezanih za proizvodnju robota.

Milioni kurira i dalje isporučuju pakete za nekih oko pola dolara, ali kompanije aktivno istražuju mogućnost upotrebe dronova i "kutijastih" robota na točkovima još od 2013. Peking je naredio kompanijama da obezbede periode odmora za kurire, jer se oni očajnički bore s rastućom potražnjom i rokovima.

- Pandemija kovida 19 je bila veliki zamajac za ubrzavanje ostvarivanja planova u vezi s robotima - kaže Ša Huaša, glavni naučnik u "Meituani", gigantu u oblasti dostave hrane, koji je robotske usluge lansirao februara 2020, kada je broj infekcija u Pekingu bio na vrhuncu.

Naravno, ljudsko osoblje i dalje daleko nadmašuje po brojnosti robote, koji imaju ograničenja, kao što je nemogućnosti penjanja uz stepenice. Ta vozila se više koriste za isporuku manje osetljivih paketa, nego hrane. No, istraživači iz Univerziteta u Mičigenu ustanovili su da bi potpuno i delimično automatizovana vozila mogla da redukuju troškove isporuke u gradovima za 10 do 40 odsto. Troškovi proizvodnje robota idu nadole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)