POLOVINA ZARAŽENIH MEĐU MLADIMA SU DECA: Italija čeka odobrenje za vakcinisanje najmlađih

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

23. 09. 2021. u 20:18

U ITALIJI više od polovine mladih zaraženih kovidom u poslednjim sedmicama ima manje od 11 godina, samo pre dva meseca bilo ih 25 posto.

ПОЛОВИНА ЗАРАЖЕНИХ МЕЂУ МЛАДИМА СУ ДЕЦА: Италија чека одобрење за вакцинисање најмлађих

Foto: Tanjug/AP

Italijanski mediji objavili su zastrašujući podatak, Delta soj napada na istinski agresivan način najmlađe i stručnjaci iz sanitarnog Komiteta smatraju da ta mlada populacija mora biti imunizovana iako zaraza ima lakše simptome nego što su kod odraslih ali smrtnost nikada nije isključena, o čemu govore brojni primeri u Indiji, Brazilu i SAD. U Italiji je zabeleženo ukupno 26 preminulih od Kovida među maloletnim osobama.

Vakcina bi zaštitila najmlađe jer je deca dobro podnose i čeka se od Evropske agencije za lekove (EMA) potvrda o efikasnosti Fajzera a nakon objavljene studije da je ta vakcina ”sigurna i dobro podnošljiva za decu od 5 do 11 godina”.

Stručnjaci u Italiji podeljnog su mišljenja da li treba ići brzo, ako se usvoji ova vakcina, na vakcinisanje najmlađe populacije, a oni koji su za to daju izjave: “objasnićemo roditeljima koji su skeptični da sve dok kruži među mladima Kovid neće nestati”, a izvesno je da deca prenose zarazu i roditeljima, među njima ima i slučajeva onih koji su vakcinisani.

Mladi u periodu adolescencije između 16 i 19 godina koji su masovno počeli da se vakcinišu (efekat najave uvođenja obavezne sanitarne karte od 15 oktobra za ulazak u sve zatvorene prostore) dao je veoma brzo dobre rezultate u opadanju procenta zaraze među njima, 75 zaraženih na 100.000 stanovnika, a samo pre dva meseca bilo ih je 250 na isti broj stanovnika.

U iščekivanju odgovora od Evropske agencije za lekove deca od 5 do 11 godina pozitivna na Kovid borave u kućnom karantinu da ne bi širila virus i prelazi se gde god nije mogućno održati određeni broj u razredu opet na nastavu na daljinu. A pedijatri najavlju da su spremni za vakcinisanje jer će oni biti ti koji će to obavljati u svojim ambulantama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati