VAKCINISANO 50 ODSTO GRAĐANA: Vlada Japana najavljuje ublažavanje mera u novembru

Novosti onlajn

12. 09. 2021. u 08:58

JAPANSKA vlada saopštila je danas da je više od 50 odsto građana potpuno vakcinisano protiv kovida, a vlada razmatra plan kojim bi se ublažile restriktivne mere u novembru, ukoliko većina populacije bude imunizovana.

ВАКЦИНИСАНО 50 ОДСТО ГРАЂАНА: Влада Јапана најављује ублажавање мера у новембру

Foto: AP

Vakcinaciona kampanja u Japanu počela je polovinom februara, sa zakašnjenjem u odnosu na najrazvijenije zemlje sveta, zbog dužeg testiranja vakcina i čekanja regulatornog tela na odobrenje, preneo je "Independent".

Imunizacija starijih pacijenata, koja je počela u aprilu, takođe je bila usporena usled nedostatka vakcina, ali se tempo ubrzao krajem maja i od tada je dnevno građanima davano po milion doza.

Ministar ekonomije Jasutoši Nišimura, koji je zadužen za antikovid mere, rekao je za javni servis NHK da se očekuje da će do kraja septembra biti potpuno vakcinisano oko 60 odsto stanovništva, što je u rangu sa trenutnim nivoom u Evropi.

Poboljšanje vakcinacione kampanje je pomoglo da se smanji broj ozbiljnih slučajeva, kao i broj preminulih među starijima, ali je zato broj infekcija "eksplodirao" u avgustu kod mlađih, koji su uglavnom nevakcinisani, zbog čega je opterećen zdravstveni sistem, dodaje se u tekstu londonskog lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)